Karácsonyi linzer



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók kb. 28 db-hoz:
a fűszeres tésztához:
1 1 0   g   v a j
5 5   g   p o r c u k o r
1   t o j á s s á r g á j a
1   t e á s k a n á l   v a n í l i a k i v o n a t
1   p i c i   c s i p e t   s ó
1   n a g y   c s i p e t   ő r ö l t   f a h é j
1   n a g y   c s i p e t   ő r ö l t   s z e g f ű s z e g
1 5 0   g   l i s z t
a világos tésztához:
1 1 0   g   v a j
5 5   g   p o r c u k o r
1   t o j á s s á r g á j a
1   t e á s k a n á l   v a n í l i a k i v o n a t
1   p i c i   c s i p e t   s ó
1 9 0   g   l i s z t
a töltéshez:
á f o n y a l e k v á r
a tálaláshoz:
p o r c u k o r
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A fűszeres tésztához a vajat vastag aljú lábasban felhevítjük, majd közepes lángon kb. 10 percig vagy addig forraljuk, amíg világosbarna nem lesz. A tűzről levéve másik lábasba öntjük, és szobahőmérsékleten hagyjuk visszadermedni. Kézi mixerrel kihabosítjuk a porcukorral, majd hozzádolgozzuk a tojássárgáját és a vaníliát. Összegyúrjuk a sóval, a fahéjjal, a szegfűszeggel összeforgatott liszttel, és folpakba csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük.
A világos tésztához a vajat és a porcukrot kézi mixerrel kihabosítjuk, majd hozzádolgozzuk a vaníliát és a tojássárgáját is. Összegyúrjuk a sóval összeforgatott liszttel, és folpakba csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük.
Lisztezett felületen kb. 1/2 cm vékonyra nyújtjuk a fűszeres tésztát, és hullámos szélű mintázóval kiszúrjuk. A leeső tésztadarabokat újragyúrjuk, -nyújtjuk és -szaggatjuk. A világos tésztával ugyanígy járunk el, annyi különbséggel, hogy a linzerek közepét apró karácsonyi motívumokkal kivágjuk. A tésztalapokat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük. Rácsra szedve hagyjuk kihűlni. 1–1 fűszeres és világos lapot összeragasztunk áfonyalekvárral, és porcukorral leheletfinoman meghintve tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése