Kalocsai sajtos tallér




1 kg lisztet átszitálunk, elkeverünk benne 1 csomag (12 g) sütőport, 1 púpozott evőkanál sót és 1 teáskanál őrölt köményt. Ha nem zavar minket és szeretjük, akkor pluszban egész köménymagot is tehetünk bele, nagymamám anno mindig így készítette. Apró darabokra vágva hozzáadunk 350 g vajat, és alaposan elmorzsoljuk a fűszeres liszttel. (Ezt a műveletet késes aprítóval is végezhetjük, a liszt egy részével morzsásra daráljuk a vajat.) Végül 4 tojással, 170 g tejföllel és 300 g reszelt trappista sajttal egynemű tésztává gyúrjuk. 8–10 egyforma részre osztjuk, mindegyikből cipót formálva.
A cipókkal külön-külön dolgozunk tovább, mindegyikből jó ujjnyi vastag rudat sodrunk. Mindet kb. 1 cm-es korongokra vágjuk, tálcára rakosgatjuk. Miután az összes tésztából elkészítettük a korongokat, elkezdjük a sütést. A sütőformát forróra melegítjük, 2–4 korongot belehelyezve jól összenyomjuk, és közepes lángon pár másodpercig sütjük az egyik, majd kicsit tovább a másik oldalukat. Kihűtve tálaljuk.