Hájas pogácsa



Hozzávalók:
10 dkg vaj
3–4 dl tej
4 evőkanál cukor
1 kg liszt
50 dkg darált sertésháj
8 dkg friss élesztő
2 tojássárgája
1 csapott evőkanál só
4 evőkanál tejföl
a tetejére:
1 tojás


A vajat megolvasztjuk, hűlni hagyjuk. Kb. 1 dl tejet meglangyosítunk, feloldunk benne 1 evőkanál cukrot, belemorzsoljuk és felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet nagyobb kelesztőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a hájat, a vajat, a felfutott élesztőt, a tojássárgáját, a sót, a tejfölt, a maradék cukrot és tejet, és alaposan összedolgozzuk. A tál tetejét lezárva a tésztát kelni hagyjuk, ha megkelt, lenyomkodjuk. A műveletet még egyszer megismételjük, majd a megkelt tésztát lisztezett felületen finoman átgyúrjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, késsel berácsozzuk. Tetszőleges méretű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. A leeső tésztadarabokat újragyúrjuk, -nyújtjuk és -szaggatjuk. A pogácsák tetejét lekenjük az enyhén felvert tojással, és kelni hagyjuk. Előmelegített, 200 fokos sütőben aranyszínűre sütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése