Sörkifli



Hozzávalók 64 db-hoz:
1 dl langyos tej
2 evőkanál cukor
5 dkg friss élesztő
2 tojás
2 dl kefir
1 dl olaj
70 dkg liszt
1 evőkanál só
a töltelékhez:
20 dkg vaj
1 evőkanál só
a tetejére:
1 tojás
szezámmag


A tejben feloldjuk a cukrot, felfuttatjuk benne az élesztőt. Kelesztőtálban kikeverjük a tojást, a kefirt és az olajat. Hozzáadjuk az átszitált lisztet, a sót és az élesztős elegyet, alaposan kidolgozzuk, kelni hagyjuk. Közben a vajat kihabosítjuk a sóval.
A tésztát 8 egyforma részre osztjuk, mindegyikből cipót formálunk. Az elsőt vékony, kerek lappá nyújtjuk, megkenjük a sós vaj 1/4-ével. Rátesszük a következő cipóból nyújtott vékony, kerek lapot, kissé rá is nyomkodjuk. 16 körcikkre vágjuk, mindegyiket kiflivé tekerjük, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, kelni hagyjuk. Ugyanígy járunk el a többi tésztával és töltelékkel is. A kifliket lekenjük az enyhén felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal, és előmelegített, 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük.


2 megjegyzés: