Citromos-joghurtos torta



Hozzávalók 23 cm átmérőjű kapcsos tortaformához:
a tésztához:
3 tojás
7 dkg cukor
2 evőkanál olaj
7 dkg liszt
1 dkg cukrozatlan kakaópor
1/2 csomag (6 g) sütőpor
továbbá:
kb. 10 dkg sárgabaracklekvár
a joghurtos réteghez:
2 nagy pohár (2x40 dkg) görög joghurt
5 dkg cukor
1 teáskanál vaníliás cukor
2 csomag (2x20 g) zselatinpor
2 dl tejszín
1 (bio)citrom reszelt héja
a tetejére:
1 (bio)citrom
1/2 csomag (10 g) zselatinpor
1 evőkanál cukor
2 dl víz


A tojást kihabosítjuk a cukorral, a vége felé hozzáadjuk az olajat is. Fakanállal óvatosan beleforgatjuk a kakaóval és sütőporral elkevert, átszitált lisztet. A masszát az alján sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve pár percig hűlni hagyjuk, majd lepattintjuk róla a karimát, az aljáról eltávolítjuk a sütőpapírt, és a tortalapot rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
Közben elmosogatjuk a tortaformát, belehelyezzük a kakaós lapot, amit megkenünk a lekvárral.
A joghurtot, a kétféle cukrot és a zselatint addig melegítjük, amíg a cukor és a zselatin fel nem oldódik. Miután langyosra hűlt, beleforgatjuk a citromhéjat, a tejszínből vert kemény habot, és óvatosan a lekváros lapra öntjük. A tortát pár órán át hűtőben pihentetjük.
A citromot a húsáig hámozzuk, majd éles késsel hártyavékony szeletekre vágjuk, kirakjuk velük a torta tetejét. A zselatint a cukorral és a vízzel forróra hevítjük, kevergetve langyosra hűtjük. Óvatosan – hogy a citromszeletek ne csússzanak el – a tortára öntjük, és újabb néhány órára hűtőbe tesszük dermedni.
Szeletekre vágva kínáljuk.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2017. márciusi számában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése