⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 23 cm átmérőjű kapcsos tortaformához:
a tésztához:
3 t o j á s
7 0 g c u k o r
2 e v ő k a n á l o l a j
7 0 g l i s z t
1 0 g c u k r o z a t l a n k a k a ó p o r
1 / 2 c s o m a g ( 6 g ) s ü t ő p o r
továbbá:
k b . 1 0 0 g s á r g a b a r a c k l e k v á r
a joghurtos réteghez:
2 n a g y p o h á r ( 2 × 4 0 0 g ) g ö r ö g j o g h u r t
5 0 g c u k o r
1 t e á s k a n á l v a n í l i á s c u k o r
2 c s o m a g ( 2 × 2 0 g ) z s e l a t i n p o r
2 0 0 m l t e j s z í n
1 ( b i o ) c i t r o m r e s z e l t h é j a
a tetejére:
1 ( b i o ) c i t r o m
1 / 2 c s o m a g ( 1 0 g ) z s e l a t i n p o r
1 e v ő k a n á l c u k o r
2 0 0 m l v í z
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝
A tojást kihabosítjuk a cukorral, a vége felé hozzáadjuk az olajat is. Fakanállal óvatosan beleforgatjuk a kakaóval és sütőporral elkevert, átszitált lisztet. A masszát az alján sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve pár percig hűlni hagyjuk, majd lepattintjuk róla a karimát, az aljáról eltávolítjuk a sütőpapírt, és a tortalapot rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
Közben elmosogatjuk a tortaformát, belehelyezzük a kakaós lapot, amit megkenünk a lekvárral. A joghurtot, a kétféle cukrot és a zselatint addig melegítjük, amíg a cukor és a zselatin fel nem oldódik. Miután langyosra hűlt, beleforgatjuk a citromhéjat, a tejszínből vert kemény habot, és óvatosan a lekváros lapra öntjük. A tortát pár órán át hűtőben pihentetjük.
A citromot a húsáig hámozzuk, majd éles késsel hártyavékony szeletekre vágjuk, kirakjuk velük a torta tetejét. A zselatint a cukorral és a vízzel forróra hevítjük, kevergetve langyosra hűtjük. Óvatosan – hogy a citromszeletek ne csússzanak el – a tortára öntjük, és újabb néhány órára hűtőbe tesszük dermedni. Szeletekre vágva kínáljuk.
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2017. márciusi számában.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése