a tésztához:
10 dkg hideg vaj
20 dkg liszt
1 evőkanál porcukor
1 tojássárgája
2 evőkanál jéghideg víz
a formához:
vaj
a töltelékhez:
sárgabaracklekvár
20 dkg dió
2 tojás
20 dkg dió
2 tojás
1 tojásfehérje
2 evőkanál vaníliás cukor
8 dkg cukor
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 dl tejszín
1/2 csomag (6 g) sütőpor
5 dkg liszt
1 kupica rum
2 evőkanál vaníliás cukor
8 dkg cukor
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 dl tejszín
1/2 csomag (6 g) sütőpor
5 dkg liszt
1 kupica rum
a tetejére:
10 dkg étcsokoládé
1 evőkanál olaj
mogyorókrokant (elhagyható)
1 evőkanál olaj
mogyorókrokant (elhagyható)
A vajat késes aprítóban elmorzsoljuk az átszitált liszttel, majd a gyúródeszkára borítva gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a porcukorral, a tojássárgával és a vízzel. A piteformát vajjal alaposan kikenjük, a tésztát finoman kör alakúra nyújtjuk a deszkán, majd a formába helyezzük, és elegyengetjük benne. A hűtőben pihentetjük kb. 1/2 órán át. Közben a töltelékhez szárazon illatosra pirítjuk a diót. Tálcára öntjük, és hagyjuk teljesen kihűlni, majd ledaráljuk. A tojássárgáját krémesre, habosra keverjük a kétféle cukorral, hozzáadjuk a kakaót, a tejszínt, a sütőporral elkevert és átszitált lisztet, a diót és a rumot. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, óvatosan a diós masszába forgatjuk. A lehűlt tésztát villával megszurkáljuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 15 percig sütjük. A sütőből kivéve megkenjük lekvárral, ráöntjük a tölteléket, majd a sütőbe visszatéve még kb. 1/2 órán át sütjük. Amikor teljesen kihűlt, az olajjal gőz fölött megolvasztott csokoládéval bevonjuk, majd mielőtt teljesen megdermedne rajta, hullámosra fújjuk a mázat, végül a közepét és a szélét mogyorókrokanttal díszítjük.