Lekváros és diós hájas táska



Hozzávalók:
70 dkg liszt + kevés a nyújtáshoz
40 dkg darált sertésháj
1 tojás
2 evőkanál tej
1 kávéskanál só
1 kávéskanál cukor
1 dl fehérbor
1 evőkanál ecet
kb. 2 dl szódavíz
a töltelékhez:
1 kis üveg szilvalekvár
20 dkg darált dió
15 dkg porcukor
2 tojásfehérje
a forgatáshoz:
porcukor


A hájat 10 dkg liszttel eldolgozzuk. A maradék lisztet a tojással, a tejjel, a sóval, a cukorral, a borral, az ecettel és a szódavízzel összegyúrjuk. 30 percen át tiszta konyharuhával letakarva pihentetjük, majd enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk. A lisztes háj 1/4-ét kézzel egyenletesen rákenjük, majd a tésztát gondolatban 3 részre osztva először az alsó részt felhajtjuk, ráhajtjuk a felső részt, majd jobbról és balról is hajtogatjuk. A pihentetést, nyújtást, kenést és hajtogatást még háromszor ismételjük. Az utolsó műveletet követően 1/2 órát pihentetjük.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, belekeverjük a porcukorral elvegyített diót.
A tésztát enyhén lisztezett felületen 4-5 mm vékonyra nyújtjuk. Nyílt lángon felforrósított késsel kb. 7x7 cm-es kockákra vágjuk, mindegyik közepére tölteléket – lekvárt vagy diót – teszünk, majd átlósan kettéhajtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt aranyszínűre sütjük. A sütőből kivéve, még melegen porcukorba forgatjuk. Kihűlve kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése