a felöntőléhez:
5 l víz
50 dkg cukor
25 dkg só
6 dl 10%-os ecet
1,6 dkg timsó
6 g citromsav
6 g borkénpor
2 dkg nátrium-benzoát
továbbá:
babérlevél
tarka bors
koriandermag
mustármag
kapor vagy meggyfalevél vagy borsikafű
uborka vagy egyéb savanyítani való zöldség
babérlevél
tarka bors
koriandermag
mustármag
kapor vagy meggyfalevél vagy borsikafű
uborka vagy egyéb savanyítani való zöldség
A felöntőlé hozzávalóit a vödörbe mérjük, alaposan elkeverjük (a cukornak és a sónak teljesen fel kell oldódnia). Ízlés szerinti mennyiségű fűszert adunk hozzá – a kapor, meggyfalevél, borsikafű alaposan megmosva kerül bele. A szintén alaposan megtisztított savanyítani valót (uborka, paprika, zöldparadicsom, karfiol, kisdinnye, cukkini) folyamatosan rakjuk az edénybe – nálam idén kizárólag uborkával készült. (A felöntőlé kicsit sok lesz, vagy arányosan csökkentsünk minden hozzávalót, vagy szedjünk le belőle kicsit, ahogy rakjuk bele a savanyítani valót.) 1 hétig minden nap finoman átkeverjük, hogy a zöldséget mindenhol érje a fűszeres lé. Sötét, hűvös helyen tároljuk.
Ki próbáltam, nagy sikere lett családban.
VálaszTörlésÖrülök, hogy ízlett! :)
VálaszTörlésA Hozzávalóknál leírt adalék anyagokat hol lehet megvenni, mert én üzletben még nem találkoztam ezekkel. Köszönöm a segítségét. Barna Ferencné
VálaszTörlésKedves Barna Ferencné! Elnézést kérek a késői válaszért, a hozzávalókat pedig nagyobb élelmiszer üzletekben biztosan lehet kapni, de én szoktam látni mezőgazdasági boltokban is, illetve a timsó szerintem gyógyszertárban is kapható. :)
Törlés