Almás krémes



Hozzávalók kb. 30×30 cm-es tepsihez:
a tésztához:
60 dkg liszt
1 csomag (12 g) sütőpor
15 dkg porcukor
20 dkg vaj
4 evőkanál tejföl
2 tojás
a tepsihez:
kevés sertészsír
kevés liszt
a vaníliakrémhez:
2 csomag (2×4 dkg) vaníliaízű pudingpor
1 l tej
2 tojás
1 evőkanál vaníliás cukor
25 dkg vaj
15 dkg porcukor
az almás töltelékhez:
1,5 kg alma (tisztítva mérve)
10 dkg cukor
2 evőkanál vaj
1 kávéskanál őrölt fahéj
a tetejére:
porcukor


A sütőporral és a porcukorral elvegyített lisztet gyúródeszkára szitáljuk. Elmorzsoljuk a vajjal, majd egynemű tésztává gyúrjuk a tejföllel és a tojássárgájával. 3 egyforma részre osztjuk, mindegyiket a tepsi méretére nyújtjuk, és a tepsi zsírozott, lisztezett hátoldalán egymás után aranyszínűre sütjük. Hagyjuk kihűlni.
A pudingporból a tejjel a szokott módon sűrű pudingot főzünk, még forrón elkeverjük benne a tojást és a vaníliás cukrot. A vajat krémesítjük a porcukorral, majd több részletben hozzádolgozzuk a kihűlt pudingot.
Az almát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a vajjal, a cukorral és a fahéjjal puhára pároljuk. Hagyjuk kihűlni.
Az első tésztalapot a megtisztított tepsibe tesszük, ráhalmozzuk és elegyengetjük az almás tölteléket. Ráhelyezzük a második lapot, ráhalmozzuk és elsimítjuk a vaníliás krémet, végül befedjük a harmadik lappal. 1 éjszakát pihentetjük, másnap tetszőleges szeletekre vágva, porcukorral meghintve kínáljuk.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2021. márciusi számában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése