Darunyak



လလလလလလလလလလလလလလလလလလလလလလလလလလလလလလလလ


Átszitálunk 30 g porcukorral elvegyített 300 g lisztet, késes aprító táljába öntjük. Beledarabolunk 100 g vajat, és vizes homok állagúra dolgoztatjuk a géppel. (Ha nincs gépünk, akkor a porcukros lisztet gyúródeszkára szitáljuk, és kézzel, gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk a darabolt vajjal.) Gyúródeszkára öntjük, hozzáadunk 3 tojássárgáját, 150 g tejfölt, és szép, egynemű tésztává gyúrjuk. 2 egyforma részre osztjuk, mindkettőből gombócot formálunk.
Megolvasztunk 100 g vajat, félretesszük.
Az első tésztacipót enyhén lisztezett felületen vékony lappá nyújtjuk (kb. 40×40 cm-esre), megkenjük vajjal, feltekerjük, pihenni hagyjuk.
Kemény habbá verünk 2 tojásfehérjét, a vége felé beledolgozunk 80 g vaníliás cukrot. Fakanállal beleforgatunk 1/2 citrom finomra reszelt héjával elvegyített 180 g darált diót.
A tésztarudat 6 egyforma részre vágjuk, az elsőt enyhén lisztezett felületen kb. 18×24 cm-esre nyújtjuk. A rövidebbik oldala mentén a szélére adagoljuk a töltelék 1/6 részét, majd feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Ugyanígy járunk el a maradék tésztával és töltelékkel. Mindet lekenjük vajjal, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.


Ugyanígy járunk el a másik tésztacipóval is, a töltelékhez ebben az esetben kemény habbá verünk 2 tojásfehérjét, a vége felé beledolgozunk 80 g vaníliás cukrot. Fakanállal beleforgatunk 1/2 citrom finomra reszelt héjával elvegyített 180 g darált mákot.
A kisült rudakat hűlni hagyjuk, majd mindegyiket 3–3 egyforma darabra vágjuk, így kapunk 18 diós és 18 mákos süteményt. A tetejüket porcukorral meghintve kínáljuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése