Mandulás-fűszeres keksz 🍴


Hozzávalók 40 db-hoz:
a tésztához:
🍴   15 dkg puha vaj
🍴   12,5 dkg cukor
🍴   1 csipet só
🍴   őrölt fahéj
🍴   őrölt szegfűszeg
🍴   őrölt szerecsendió
🍴   1 citrom
🍴   1 tojás
🍴   12,5 dkg hántolt, darált mandula
🍴   12,5 dkg liszt
🍴   12,5 dkg zsemlemorzsa
a citromos mázhoz:
🍴   20 dkg porcukor
🍴   5–6 evőkanál citromlé
a tetejére:
🍴   apróra vágott mandula
🍴   pisztácia
🍴   mogyoró
🍴   dió
🍴   kókuszreszelék


A vajat kézi mixerrel krémesre keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a tojást, a sót, a citrom lereszelt héját, a fűszereket, és tovább habosítjuk a krémet. A lisztet gyúródeszkára szitáljuk, hozzáadjuk a zsemlemorzsát és a darált mandulát is. A tojásos krémmel egyneművé gyúrjuk, majd folpakba csomagolva legalább 2 órán át hűtőben pihentetjük. A hűtőből kivéve lisztezett gyúródeszkán finoman átgyúrjuk (először elég morzsásnak tűnik, de aztán jól kezelhető lesz a tészta). A tésztacipóból kb. 24x30 cm-es téglalapot nyújtunk. A 24 cm-es oldalát 8 egyforma részre, a 30 cm-es oldalát 5 egyforma részre osztva 40 darab 3x6 cm-es lapot szabunk belőle derelyevágó segítségével. A kis kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük.
Amíg hűlnek, elkészítjük a citromos mázat: a porcukrot átszitáljuk, és fakanállal elkeverjük a citromlével; sűrűn folyó mázat kell kapnunk. A mandulás lapok tetejét a cukormázba mártjuk, majd sütőpapírra rakosgatjuk őket. Mielőtt a máz teljesen megdermedne, kókuszreszelékkel szórjuk meg (vigyázat, a máz viszonylag hamar dermed).

Megjegyzések