Hozzávalók 40 db-hoz:
a tésztához:
15 dkg puha vaj
15 dkg puha vaj
12,5 dkg cukor
1 csipet só
őrölt fahéj
1 csipet só
őrölt fahéj
őrölt szegfűszeg
őrölt szerecsendió
1 citrom
1 tojás
12,5 dkg hántolt, darált mandula
12,5 dkg liszt
12,5 dkg zsemlemorzsa
1 tojás
12,5 dkg hántolt, darált mandula
12,5 dkg liszt
12,5 dkg zsemlemorzsa
a citromos mázhoz:
20 dkg porcukor
5–6 evőkanál citromlé
a tetejére:
apróra vágott mandula
pisztácia
mogyoró
dió
kókuszreszelék
A vajat kézi mixerrel krémesre keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a tojást, a sót, a citrom lereszelt héját, a fűszereket, és tovább habosítjuk a krémet. A lisztet gyúródeszkára szitáljuk, hozzáadjuk a zsemlemorzsát és a darált mandulát is. A tojásos krémmel egyneművé gyúrjuk, majd folpakba csomagolva legalább 2 órán át hűtőben pihentetjük. A hűtőből kivéve lisztezett gyúródeszkán finoman átgyúrjuk (először elég morzsásnak tűnik, de aztán jól kezelhető lesz a tészta). A tésztacipóból kb. 24x30 cm-es téglalapot nyújtunk. A 24 cm-es oldalát 8 egyforma részre, a 30 cm-es oldalát 5 egyforma részre osztva 40 darab 3x6 cm-es lapot szabunk belőle derelyevágó segítségével. A kis kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. Amíg hűlnek, elkészítjük a citromos mázat: a porcukrot átszitáljuk, és fakanállal elkeverjük a citromlével; sűrűn folyó mázat kell kapnunk. A mandulás lapok tetejét a cukormázba mártjuk, majd sütőpapírra rakosgatjuk őket. Mielőtt a máz teljesen megdermedne, kókuszreszelékkel szórjuk meg (vigyázat, a máz viszonylag hamar dermed).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése