Tejszínes-narancsos máktorta



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 23 cm átmérőjű tortához:
a laphoz:
1 5 0   g   d a r á l t   m á k
2   e v ő k a n á l   l i s z t
1 / 2   c s o m a g   ( 6   g )   s ü t ő p o r
5   t o j á s f e h é r j e
1 0 0   g   p o r c u k o r
a narancsos krémhez:
5   t o j á s s á r g á j a
1 0 0   g   a r a n y b a r n a   n á d c u k o r
1   c s o m a g   ( 4 0   g )   v a n í l i a í z ű   p u d i n g p o r
3 0 0   m l   t e j
1 0 0   g   v a j
3   e v ő k a n á l   n a r a n c s s z ö r p
továbbá:
k b .   1 5   b a b a p i s k ó t a
k b .   1 0 0   m l   1 0 0 % - o s   n a r a n c s l é
a mascarponés krémhez:
5 0 0   m l   t e j s z í n   ( 3 3 % - o s )
1   c s o m a g   ( 2 0   g )   z s e l a t i n   f i x
1   e v ő k a n á l   c u k o r
2 5 0   g   m a s c a r p o n e
a díszítéshez:
s z e m e s   m á k
k a n d í r o z o t t   n a r a n c s h é j
k a n d í r o z o t t   c i t r o m h é j
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A mákot elvegyítjük az átszitált liszttel és sütőporral. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé hozzáadjuk az átszitált porcukrot. Fakanállal óvatosan beleforgatjuk a mákos elegyet, és az alján sütőpapírra bélelt tortaformába öntjük. Előmelegített, 180 fokos sütőben 20–25 perc alatt készre sütjük. Pár percig a formában pihentetjük, majd lepattintjuk róla a karimát, és a lapot rácsra téve hagyjuk kihűlni.
A tojássárgáját krémesre keverjük a cukorral és a pudingporral, hozzáadjuk a tejet, és kis lángon, állandóan kevergetve besűrítjük. A vajat kihabosítjuk, hozzádolgozzuk a szörpöt és a kihűlt pudingot.
A mákos tésztáról eltávolítjuk a sütőpapírt, és a lapot az időközben elmosogatott tortaformába helyezzük. Ráhalmozzuk a narancsos krémet, majd körkörösen kirakjuk a narancslébe áztatott babapiskótával. Folpakkal letakarva néhány órára hűtőbe tesszük. A tejszínt kemény habbá verjük, a vége felé hozzáadjuk a cukrot és a zselatint, mjad óvatosan a mascarponébe forgatjuk. A tortáról eltávolítjuk a karimát, a krémmel vékonyan bevonjuk a süteményt. A maradékot habzsákba töltjük, és csókokat nyomunk a desszert tetejére. Mákkal és kandírozott citrushéjjal hintjük meg, szeletekre vágva kínáljuk.


A receptet a Magosbolt támogatta, megjelent a Kifőztük gaszromagazin 2017. februári számában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése