⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 23 cm átmérőjű tortához:
a laphoz:
1 5 0 g d a r á l t m á k
2 e v ő k a n á l l i s z t
1 / 2 c s o m a g ( 6 g ) s ü t ő p o r
5 t o j á s f e h é r j e
1 0 0 g p o r c u k o r
a narancsos krémhez:
5 t o j á s s á r g á j a
1 0 0 g a r a n y b a r n a n á d c u k o r
1 c s o m a g ( 4 0 g ) v a n í l i a í z ű p u d i n g p o r
3 0 0 m l t e j
1 0 0 g v a j
3 e v ő k a n á l n a r a n c s s z ö r p
továbbá:
k b . 1 5 b a b a p i s k ó t a
k b . 1 0 0 m l 1 0 0 % - o s n a r a n c s l é
a mascarponés krémhez:
5 0 0 m l t e j s z í n ( 3 3 % - o s )
1 c s o m a g ( 2 0 g ) z s e l a t i n f i x
1 e v ő k a n á l c u k o r
2 5 0 g m a s c a r p o n e
a díszítéshez:
s z e m e s m á k
k a n d í r o z o t t n a r a n c s h é j
k a n d í r o z o t t c i t r o m h é j
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝
A mákot elvegyítjük az átszitált liszttel és sütőporral. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé hozzáadjuk az átszitált porcukrot. Fakanállal óvatosan beleforgatjuk a mákos elegyet, és az alján sütőpapírra bélelt tortaformába öntjük. Előmelegített, 180 fokos sütőben 20–25 perc alatt készre sütjük. Pár percig a formában pihentetjük, majd lepattintjuk róla a karimát, és a lapot rácsra téve hagyjuk kihűlni.
A tojássárgáját krémesre keverjük a cukorral és a pudingporral, hozzáadjuk a tejet, és kis lángon, állandóan kevergetve besűrítjük. A vajat kihabosítjuk, hozzádolgozzuk a szörpöt és a kihűlt pudingot.
A mákos tésztáról eltávolítjuk a sütőpapírt, és a lapot az időközben elmosogatott tortaformába helyezzük. Ráhalmozzuk a narancsos krémet, majd körkörösen kirakjuk a narancslébe áztatott babapiskótával. Folpakkal letakarva néhány órára hűtőbe tesszük. A tejszínt kemény habbá verjük, a vége felé hozzáadjuk a cukrot és a zselatint, mjad óvatosan a mascarponébe forgatjuk. A tortáról eltávolítjuk a karimát, a krémmel vékonyan bevonjuk a süteményt. A maradékot habzsákba töltjük, és csókokat nyomunk a desszert tetejére. Mákkal és kandírozott citrushéjjal hintjük meg, szeletekre vágva kínáljuk.
A receptet a Magosbolt támogatta, megjelent a Kifőztük gaszromagazin 2017. februári számában.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése