Hozzávalók:
50 dkg száraz tarkabab
1 közepes füstölt csülök (kb. 1,2 kg)50 dkg száraz tarkabab
4–5 sárgarépa
2 petrezselyemgyökér
1 nagy vöröshagyma
1/2 csokor zellerzöld
csípős paprikakrém
házi ételízesítő
őrölt pirospaprika
30 dkg füstölt kolbász
1 púpozott evőkanál liszt
3–4 gerezd fokhagyma
1/2 csomag (12,5 dkg) csipetke
30 dkg füstölt kolbász
1 púpozott evőkanál liszt
3–4 gerezd fokhagyma
1/2 csomag (12,5 dkg) csipetke
a tálaláshoz:
friss kenyér
tejföl
tejföl
A babot és a csülköt a főzést megelőző este külön-külön hideg vízbe áztatjuk, másnap mindkettőt leszűrjük. A csülköt nagy lábasba tesszük, felöntjük annyi vízzel, amennyi jól ellepi, felforraljuk, majd lefedve, kis lángon főzni kezdjük. Közben megtisztítjuk a zöldségeket, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret kisujjnyi hasábokra vágjuk. Amikor a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a babot, a zöldséghasábokat, az egészben hagyott vöröshagymát, és ízesítjük aprított zellerzölddel, paprikakrémmel és ételízesítővel. Továbbra is lefedve, kis lángon készre főzzük. Közben a kolbászt felkarikázzuk, serpenyőben zsírjára sütjük. Szűrőlapáttal kiemeljük, a visszamaradt zsírjából a liszttel rántást készítünk. A tűzről levéve meghintjük pirospaprikával, hozzákeverjük a zúzott fokhagymát, és hűlni hagyjuk. A kész levesből kiemeljük a csülköt és a hagymát. A kihűlt rántáshoz fokozatosan néhány merőkanálnyi levest adunk, kézi habverővel simára keverjük, végül besűrítjük vele az ételt. Belefőzzük a csipetkét, és még utánízesítjük, fűszerezzük. A húst falatnyi darabokra vágjuk, és a kolbásszal együtt a levesbe rakjuk. Friss kenyérrel tálaljuk, tejfölt is lehet hozzá kínálni.
Tipp: a zöldségeket hasáb helyett karikákra is vághatjuk, és a vöröshagyma aprítva is kerülhet a levesbe; a csipetkét külön is kifőzhetjük, így adjuk az ételhez.
A recept megjelent a Kifőztük gaszromagazin 2017. februári számában.