Dióhabos kocka

3

Hozzávalók kb. 32x36 cm-es tepsihez:
a tésztához:
20 dkg hideg vaj
26 dkg liszt
1 csomag (12 g) sütőpor
4 dkg porcukor
1 csipet só
1 (bio)citrom
1 tojássárgája
továbbá:
1 kis üveg sárgabaracklekvár
a dióhabhoz:
8 tojás
28 dkg cukor
25 dkg darált dió
4 evőkanál liszt
a tetejére:
porcukor


Az átszitált lisztet, sütőport és porcukrot elvegyítjük a citrom reszelt héjával és a sóval. Késes aprítóval vagy kézzel, gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk a vajjal, végül a tojássárgáját és a citrom kifacsart levét hozzáadva egynemű tésztává gyúrjuk. Folpakba csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük.
Közben a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Egyesével beledolgozzuk a tojássárgáját, majd fakanállal óvatosan beleforgatjuk a diót és az átszitált lisztet.
A tésztát 2 egyforma részre osztjuk, az egyiket a tepsi méretére nyújtjuk, és a sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Megkenjük lekvárral, és ráhelyezzük a másik kinyújtott lapot. Ezt is megkenjük lekvárral, ráhalmozzuk, és szépen elegyengetjük a diós masszát. Előmelegített, 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük. Miután kihűlt, kockákra vágva, porcukorral meghintve tálaljuk.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2020. júliusi számában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése