Citromos-mentás sajttorta



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók kb. 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformához:
1   c s o m a g   ( 1 2 5   g )   z a b k e k s z
1 0 0   g   v a j
2   t e á s k a n á l   v a n í l i a k i v o n a t
2   t o j á s
2   t o j á s s á r g á j a
2 0 0   g   n y í r f a c u k o r
7 5 0   g   n a t ú r   k r é m s a j t
2 5 0   g   t e j f ö l
1   ( b i o ) c i t r o m
1 5 – 2 0   m e n t a l e v é l
a tetejére:
n y í r f a p o r c u k o r
m e n t a l e v é l
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A kekszet késes aprítóval ledaráljuk. Elkeverjük a megolvasztott vajjal és a vaníliával, majd a tortaformába nyomkodjuk, és kanál fejével szépen elegyengetjük. A tojást, a tojássárgáját és a nyírfacukrot kézi mixerrel – legalább 10 percig dolgoztatva a gépet – kihabosítjuk. A mixer legkisebb fokozatát használva belekeverjük a krémsajtot, a tejfölt, a felaprított mentát, a citrom lereszelt héját és kifacsart levét. (A mentát talán úgy a legkönnyebb felaprítani, ha 6–8 levelet egymásra rakunk, szorosan feltekerjük, majd nagyon vékonyan, ügyesen felszeleteljük.) A kekszes alapra öntjük, és előmelegített, 150 fokos sütőben 1,5 órán át, majd 180 fokon további 15 percig sütjük. A sütőt elzárjuk, az ajtaját kinyitjuk, és a tortát így hagyjuk hűlni 1/2 órán keresztül. Ekkor rácsra tesszük, és megvárjuk, amíg teljesen kihűl. Nyírfaporcukorral meghintve, mentával díszítve tálaljuk.


A receptet a Nyírfacukor.hu támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2017. áprilisi számában.