Vaníliakivonat, vaníliás cukor házilag 🍴

Biztosan sokan szoktatok házilag készíteni vaníliakivonatot és vaníliás cukrot, nemigen fogok újat mondani és mutatni. Mégis felteszem a blogra egyrészt a gyerekeimnek, másrészt azoknak, akik esetleg mégsem ismernék ezt a praktikát. A világhálón szétnézve sokan sokféleképpen készítik a kivonatot és a cukrot is: az alkoholban áztatott vaníliarudak száma is nagyon változó, egytől tízig mindenféle variáció létezik, egyesek hetekig, mások hónapokig érlelik a kivonatot. Ugyanez a helyzet a cukorral is, van, aki kevesebb, van, aki több hüvelyt használ, készülhet por-, illetve kristálycukorral is. Sokan a vaníliamagvak kinyerése után megmaradó hüvelyeket használják fel, ez is jó megoldás. Nálam a következőképpen készül, sok sikert hozzá! 😉


Hozzávalók:
a vaníliakivonathoz:
🍴   2 vaníliarúd (Bourbon)
🍴   2 dl jó minőségű vodka
a vaníliás cukorhoz:
🍴   2 vaníliarúd (Bourbon)
🍴   kb. 30 dkg finom szemcséjű cukor


A vaníliakivonathoz felhasítjuk a vaníliarudat, kikaparjuk a magokat, majd a rudat keresztben is kettévágjuk. A magokat és a rudat a vodkához adjuk, és sötét, hűvös helyen érni hagyjuk, közben néhányszor fel is rázzuk az üveg tartalmát. Néhány hét elteltével szép, mély borostyánszínű kivonatot kapunk. Ahogy fogy, folyamatosan utántölthető vaníliával és alkohollal.


A vaníliás cukorhoz szintén felhasítjuk a vaníliarudat, kikaparjuk a magokat, és elkeverjük a cukorral. A vaníliahüvelyt keresztben is kettévágjuk, befőttesüvegbe rakjuk, és ráöntjük a cukrot. Szintén néhány heti érés sötét, hűvös helyen, és már is a finom házi vaníliás cukor.


Megjegyzések