Vaníliakivonat, vaníliás cukor házilag 🍴


Hozzávalók:
a vaníliakivonathoz:
🍴   2 vaníliarúd (Bourbon)
🍴   2 dl jó minőségű vodka
a vaníliás cukorhoz:
🍴   2 vaníliarúd (Bourbon)
🍴   kb. 30 dkg finom szemcséjű cukor


A vaníliakivonathoz felhasítjuk a vaníliarudat, kikaparjuk a magokat, majd a rudat keresztben is kettévágjuk. A magokat és a rudat a vodkához adjuk, és sötét, hűvös helyen érni hagyjuk, közben néhányszor fel is rázzuk az üveg tartalmát. Néhány hét elteltével szép, mély borostyánszínű kivonatot kapunk. Ahogy fogy, folyamatosan utántölthető vaníliával és alkohollal.


A vaníliás cukorhoz szintén felhasítjuk a vaníliarudat, kikaparjuk a magokat, és elkeverjük a cukorral. A vaníliahüvelyt keresztben is kettévágjuk, befőttesüvegbe rakjuk, és ráöntjük a cukrot. Szintén néhány heti érés sötét, hűvös helyen, és már is a finom házi vaníliás cukor.

Megjegyzések