Vaníliakivonat, vaníliás cukor házilag

Biztosan sokan szoktatok házilag készíteni vaníliakivonatot és vaníliás cukrot, nemigen fogok újat mondani és mutatni. Mégis felteszem a blogra egyrészt a gyerekeimnek, másrészt azoknak, akik esetleg mégsem ismernék ezt a praktikát. A világhálón szétnézve sokan sokféleképpen készítik a kivonatot és a cukrot is: az alkoholban áztatott vaníliarudak száma is nagyon változó, egytől tízig mindenféle variáció létezik, egyesek hetekig, mások hónapokig érlelik a kivonatot. Ugyanez a helyzet a cukorral is, van, aki kevesebb, van, aki több hüvelyt használ, készülhet por-, illetve kristálycukorral is. Sokan a vaníliamagvak kinyerése után megmaradó hüvelyeket használják fel, ez is jó megoldás. Nálam a következőképpen készül, sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
a vaníliakivonathoz:

  • 2 vaníliarúd (Bourbon)
  • 2 dl jó minőségű vodka

a vaníliás cukorhoz:

  • 2 vaníliarúd (Bourbon)
  • kb. 30 dkg finom szemcséjű kristálycukor




  • A vaníliakivonathoz felhasítottam a vaníliarudakat, kikapartam a magokat, majd a rudakat keresztben is kettévágtam.
  • A magokat és a rudakat a vodkához adtam, és sötét, hűvös helyen érni hagytam, közben néhányszor fel is ráztam az üveg tartalmát.
  • Néhány hét elteltével szép, mély borostyánszínű kivonatot kapunk.
  • Ahogy fogy, folyamatosan utántölthető vaníliával és alkohollal.
  • A vaníliás cukorhoz szintén felhasítottam a vaníliarudakat, kikapartam a magokat és elkevertem a cukorral.
  • A vaníliahüvelyeket keresztben is kettévágtam, befőttesüvegbe rakosgattam, és ráöntöttem a cukrot.
  • Szintén néhány heti érés sötét, hűvös helyen, és már kész is a finom, házi vaníliás cukor.


Megjegyzések