vasárnap, július 27, 2014

Vaníliakivonat, vaníliás cukor házilag

Biztosan sokan szoktatok házilag készíteni vaníliakivonatot és vaníliás cukrot, nemigen fogok újat mondani és mutatni. Mégis felteszem a blogra egyrészt a gyerekeimnek, másrészt azoknak, akik esetleg mégsem ismernék ezt a praktikát. A világhálón szétnézve sokan sokféleképpen készítik a kivonatot és a cukrot is: az alkoholban áztatott vaníliarudak száma is nagyon változó, egytől tízig mindenféle variáció létezik, egyesek hetekig, mások hónapokig érlelik a kivonatot. Ugyanez a helyzet a cukorral is, van, aki kevesebb, van, aki több hüvelyt használ, készülhet por-, illetve kristálycukorral is. Sokan a vaníliamagvak kinyerése után megmaradó hüvelyeket használják fel, ez is jó megoldás. Nálam a következőképpen készül, sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
a vaníliakivonathoz:

  • 2 vaníliarúd (Bourbon)
  • 2 dl jó minőségű vodka

a vaníliás cukorhoz:

  • 2 vaníliarúd (Bourbon)
  • kb. 30 dkg finom szemcséjű kristálycukor




  • A vaníliakivonathoz felhasítottam a vaníliarudakat, kikapartam a magokat, majd a rudakat keresztben is kettévágtam.
  • A magokat és a rudakat a vodkához adtam, és sötét, hűvös helyen érni hagytam, közben néhányszor fel is ráztam az üveg tartalmát.
  • Néhány hét elteltével szép, mély borostyánszínű kivonatot kapunk.
  • Ahogy fogy, folyamatosan utántölthető vaníliával és alkohollal.
  • A vaníliás cukorhoz szintén felhasítottam a vaníliarudakat, kikapartam a magokat és elkevertem a cukorral.
  • A vaníliahüvelyeket keresztben is kettévágtam, befőttesüvegbe rakosgattam, és ráöntöttem a cukrot.
  • Szintén néhány heti érés sötét, hűvös helyen, és már kész is a finom, házi vaníliás cukor.


7 megjegyzés:

  1. Jaj, de jó, hogy feltetted! Nekem van mindkettő és annyira más az ízük, mint a bolti társaiknak. Sokkal intenzívebb! :-)) Csodaszép az üveged! :-))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon sok éve nem is veszek boltban sem vaníliás cukornak nevezett valamit, sem aromát-csak én fehér rumot használok! :)

    VálaszTörlés
  3. Remekül hangzik ez a házi vaníliás cukor! A bolti nekem mindig is műanyag ízű volt.

    VálaszTörlés
  4. Én csak a hüvelyt használom a cukorhoz és így is jó erős az aromája. Kivonatot viszont még nem készítettem ,de azt hiszem hamarosan az is fog majd készülni. :)

    VálaszTörlés
  5. De jó, hogy feltetted! A vaníliás cukrot ismerem, de a kivonat készítési módjával még nem találkoztam. Azt hittem, valami ördögi bolti készítmény. Közben nem:-) Én is fogok készíteni, mihamarabb!

    VálaszTörlés
  6. Én is gyakran készítek házi vaníliás cukrot, de vanília kivonatot még nem késztettem, mindenképp kipróbálom azt is, köszi :)

    VálaszTörlés