Hozzávalók kb. 27x38 cm-es tepsihez:
a tésztához:
4 dl tej
4 dl tej
1 kávéskanál cukor
2,5 dkg friss élesztő
7 dkg vaj
60 dkg liszt
4 evőkanál porcukor
1 csipet só
2 tojássárgája
2,5 dkg friss élesztő
7 dkg vaj
60 dkg liszt
4 evőkanál porcukor
1 csipet só
2 tojássárgája
a töltelékhez:
50 dkg túró
2 tojássárgája
4 evőkanál búzadara
2 dl tejföl
1 evőkanál vaníliás cukor
6 csapott evőkanál cukor
1 csokor kapor
4 tojásfehérje
4 evőkanál búzadara
2 dl tejföl
1 evőkanál vaníliás cukor
6 csapott evőkanál cukor
1 csokor kapor
4 tojásfehérje
a tetejére:
porcukor (elhagyható)
A tejet langyosra melegítjük, kb. 1 dl-ben feloldjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk felfutni. A többi tejet tálas mixer edényébe öntjük. Megolvasztjuk a vajat, a tejhez adjuk. Rászitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a porcukrot, a sót, a tojássárgáját és a felfutott élesztőt is. A dagasztóspirállal szép sima tésztává dagasztjuk, majd letakarva közel 1 órán keresztül hagyjuk kelni. Közben elkészítjük a tölteléket: a túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a kétféle cukrot, a tojássárgáját, a búzadarát és a tejfölt, összekeverjük. A kaprot finomra vágjuk, a tojásfehérjéből kemény habot verünk. A kaprot is a töltelékhez adjuk, végül óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, nyújtófával – kevés lisztet használva – nagyjából a tepsi méretének megfelelő téglalappá nyújtjuk, majd a sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, beleigazítjuk. Ráöntjük a tölteléket, kanállal óvatosan egyenletesre simítjuk. Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 1 órát sütjük. Langyosan, kockákra vágva kínáljuk, tetejét porcukorral finoman meghinthetjük.