Isteni almás krémes



Hozzávalók 27x38 cm-es tepsihez:
a tésztához:
40 dkg liszt
1 csomag (12 g) sütőpor
15 dkg porcukor
1 evőkanál vaníliás cukor
20 dkg vaj
2 tojássárgája
2 evőkanál tejföl
az almás töltelékhez:
1,5 kg savanykás alma
1 csapott kávéskanál őrölt fahéj
1 evőkanál cukor
1–2 evőkanál darált háztartási keksz
a vaníliás krémhez:
2 tojás
2 evőkanál cukor
1 evőkanál vaníliás cukor
2 púpozott evőkanál liszt
3 dl tej
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
a tetejére:
porcukor


Összeállítjuk a tésztát: a lisztet elvegyítjük a sütőporral, gyúródeszkára szitáljuk, hozzászitáljuk a porcukrot is. Beledaraboljuk a vajat, összemorzsoljuk, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, végül a tojássárgákkal és a tejföllel egynemű tésztává állítjuk össze. 3 részre osztjuk, folpakba csomagolva hűtőbe tesszük. Az almás töltelékhez az almát (ízlés szerint meghámozva vagy héjastól) lereszeljük, nagy lábasban a fahéjjal és a cukorral ízesítve puhára pároljuk. A lábas egyik oldalát kicsit megemelve hagyjuk, hogy a lé a lábas mélyebben lévő részében összegyűljön, teljes hűlés után a levet leöntjük, és az almához keverünk kevés kekszmorzsát. Amíg hűl az alma, elkészítjük a vaníliás krémet: a tojást elkeverjük a kétféle cukorral és a liszttel, majd a tejet is hozzáöntve, habverővel állandóan keverve, kis lángon sűrűre főzzük. A vajat kihabosítjuk a porcukorral, majd kanalanként adagolva hozzáadjuk a kihűlt főzött krémet, és gépi habverővel szép krémesre keverjük. A hűtőből kivett tésztacipókat finoman átgyúrjuk, majd újra cipóvá formázás után a tepsi méretének megfelelő nagyságúra nyújtjuk, és zsírozott, lisztezett tepsi hátulján megsütjük a 3 lapot (előmelegített, 180 fokos sütőben 13-15 perc). Miután a lapok is kihűlnek, összeállítjuk a süteményt: a tepsibe teszünk 1 lapot, ráhalmozzuk az almát, szépen elegyengetjük, erre kerül a második lap, rá a vaníliás krém, szintén elsimítva, erre pedig a harmadik lap. 1 éjszakán át hűtőben pihentetjük, másnap kockákra vágva és porcukorral meghintve tálaljuk.