Olasz muffin



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 12 db-hoz:
1 5 0   g   f ü s t ö l t   m o z z a r e l l a   s a j t
1 0 0   g   a s z a l t   p a r a d i c s o m
2 5 0   g   l i s z t
1   k á v é s k a n á l   s z ó d a b i k a r b ó n a
2   k á v é s k a n á l   s ü t ő p o r
1   k á v é s k a n á l   s ó
1   k á v é s k a n á l   p i z z a   f ű s z e r k e v e r é k
k b .   1 5   b a z s a l i k o m l e v é l
1   k i s   p o h á r   ( 1 4 0   g )   k e f i r
2   t o j á s
7 5   m l   o l a j
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A mozzarellát és a paradicsomot kb. 1 cm-es kockákra vágjuk. Összeforgatjuk az átszitált liszttel, a szódabikarbónával, a sütőporral, a sóval, a fűszerkeverékkel és a felaprított bazsalikommal. A tojást elhabarjuk a kefirrel és az olajjal, majd egyneművé keverjük a száraz hozzávalókkal. A muffintepsi mélyedéseit papírkapszlikkal béleljük, majd elosztjuk bennük a masszát. Előmelegített, 180 fokos sütőben 20–25 perc alatt készre sütjük.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2016. júniusi számában.

Jeges-citromos kefirkrém



Hozzávalók 3-4 személyre:
5 dkg liszt
8 dkg cukor
1 citrom
1 nagy pohár (33 dkg) kefir
1,5 dl tejszín
1 evőkanál vaníliás cukor
az öntethez:
20 dkg étcsokoládé
1 kávéskanál cukrozatlan kakaópor
1 kávéskanál azonnal oldódó kávépor
1–2 teáskanál vaníliás cukor
2 dl tej
továbbá:
2 evőkanál szeletelt mandula


A lisztet elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a citrom lereszelt héját, kifacsart levét, a kefirt, és kis lángon, állandóan kevergetve besűrítjük. Amíg hűl, a tejszínből a vaníliás cukorral kemény habot verünk. A kihűlt kefirbe forgatjuk a habot, majd műanyag dobozban a fagyasztóba tesszük – néhány órán át fagyasztjuk, közben félóránként átkeverjük.
Az öntet hozzávalóit kis lángon a csokoládé olvadásáig melegítjük.
A mandulaszeleteket száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk.
A jeges krémet fagylaltadagoló kanállal poharakba adagoljuk, meglocsoljuk az öntettel, meghintjük a mandulával, és azonnal kínáljuk.


Jeges tea málnával



Hozzávalók 4-5 pohárhoz:
1 filter tea
1 l víz
1 citrom
10 evőkanál málnaszörp
a tálaláshoz:
menta- vagy citromfűlevél
kb. 10 dkg málna
10–12 jégkocka
színes kandiscukorpálca


A vizet felforraljuk, pár percig áztatjuk benne a filtert, majd a teát hagyjuk kihűlni. Ízesítjük a citrom kifacsart levével meg a szörppel, és hűtőbe tesszük.
Tálaláskor a poharakba jégkockát és néhány mentalevelet teszünk, felöntjük a hideg teával, és pár málnaszemet dobunk bele. Kandiscukorpálca kíséretében azonnal kínáljuk.


A receptet a Candyfour támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2016. júniusi számában.

Pezsgő eperrel, citrommal



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók személyenként:
2 – 3   e p e r
1   t e á s k a n á l   l i m o n c e l l o
1   g o m b ó c   c i t r o m f a g y l a l t
1 0 0   m l   s z á r a z   p e z s g ő
a tálaláshoz:
m e n t a -   v a g y   c i t r o m f ű l e v é l
s z í v   a l a k ú   f o r m a c u k o r
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

Az epret megtiszítjuk, karikákra vágjuk, a pohárba tesszük. Meglocsoljuk a likőrrel, ráhelyezzük a fagylaltot, és óvatosan felöntjük a behűtött pezsgővel. Mentával díszítve, formacukor kíséretében azonnal tálaljuk.


A receptet a Candyfour támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2016. júniusi számában.

Cseresznyés-mandulás-csokoládés pite



Hozzávalók 26 cm átmérőjű pitéhez:
a formához:
kevés vaj
a tésztához:
15 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 tojás
22,5 dkg liszt
a vaksütéshez:
szárazbab
a töltelékhez:
50 dkg cseresznye
3 evőkanál mandulalikőr
10 dkg étcsokoládé
12,5 dkg vaj
12,5 dkg porcukor
3 tojás
12,5 dkg darált mandula
2,5 dkg liszt
1/2 csomag (6 g) sütőpor
5 dkg amaretti
7,5 dkg szeletelt mandula
a díszítéshez:
porcukor
amaretti


A vajat, a porcukrot és a tojást kézi mixerrel simára és fényesre keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, egyneművé állítjuk össze, majd folpakba csomagolva 1/2 órára hűtőbe tesszük.
A megtisztított cseresznyét kimagvaljuk, összekeverjük a likőrrel, és állni hagyjuk.
A tésztát enyhén lisztezett munkalapon a piteforma méretére nyújtjuk, kibéleljük vele a vajjal enyhén kikent sütőformát, és további 20 percre hűtőbe tesszük. A pihentetést követően sütőpapírral borítjuk a tésztát, szárazbabot szórunk rá, és előmelegített, 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt elősütjük – a sütőből kivéve annak hőmérsékletét 150 fokra csökkentjük.
A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, simára keverjük, lehűtjük. Az amarettit késes aprítóval morzsásra daráljuk, a cseresznyét leszűrjük úgy, hogy a levét felfogjuk.
A vajat habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a tojást, a darált mandulát, a sütőporral összeforgatott lisztet, a csokoládét és az amarettit. A töltelék 1/3-át az elősütött tésztalapra simítjuk, erre kerül a cseresznye, amit befedünk a maradék töltelékkel. Megspricceljük az áztatólével, és rászórjuk a szeletelt mandulát. A 150 fokos sütőben kb. 1 óra alatt készre sütjük – a tetejének ropogósnak, a belsejének kissé lágynak kell lennie.
Miután kihűlt, porcukorral meghintve, felszeletelve, amarettivel díszítve kínáljuk.


Diós-sajtos-juhtúrós kocka



Hozzávalók kb. 35 db-hoz:
2 evőkanál tej
2 dl tejföl
1 kávéskanál cukor
3 dkg friss élesztő
50 dkg liszt
1 csapott evőkanál só
25 dkg vaj
25 dkg juhtúró
1 tojássárgája
a tetejére:
1 tojás
10 dkg dió
10 dkg füstölt sajt


A tejet és a cukrot elvegyítjük a tejföllel, meglangyosítjuk, belemorzsoljuk és elkeverjük benne az éesztőt. Tálas mixer edényébe szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, a tojássárgáját, apróra darabolva a vajat és a juhtúrót, valamint az élesztős keveréket. A dagasztókarral fényes, a tál falától elváló tésztává dagasztjuk. Letakarva, langyos helyen 1 órán át kelesztjük.
Közben durvára daraboljuk a diót, a sajtot nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A tésztát lisztezett deszkán finoman átgyúrjuk, 1,5-2 cm vastag téglalappá nyújtjuk. Megkenjük az enyhén felvert tojással, meghintjük a dióval és a sajttal. 4x4 cm-es kockákra vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Addig hagyjuk kelni, amíg a sütő előmelegszik 180 fokra, majd 25-30 perc alatt készre sütjük.


A receptet a Magosbolt támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2016. májusi számában.

Csirkés-kesudiós szendvics



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 4 személyre:
5 0 0   g   c s i r k e m e l l f i l é
s ü l t c s i r k e   f ű s z e r s ó
k e v é s   o l a j
1 0 0   g   m a j o n é z
8 0   g   k e s u d i ó
1   k i s e b b   v ö r ö s h a g y m a
1   p a p r i k a
p ó r é h a g y m a c s í r a
továbbá:
4   m a g v a s   b a g e t t
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A csirkemellet kisujjnyi darabokra vágjuk, és fűszersóval ízesítve az olajon megpirítjuk. A megtisztított vöröshagymát és a paprikát felaprítjuk, a majonézbe forgatjuk a hússal és a kesudióval együtt. A bagetteket hosszában kettévágjuk, megtöltjük a majonézes raguval, és csírát halmozunk rájuk.


A receptet a Bioháló támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2016. májusi számában.