Vaníliás-gyömbéres limoncello 🍴


Hozzávalók kb. 1 l-hez:
🍴   1 vaníliarúd
🍴   kb. 5 cm friss gyömbér
🍴   4 biocitrom
🍴   4 dl víz
🍴   40 dkg cukor
🍴   4 dl vodka


A vaníliarudat felhasítjuk, a magjait a cukorhoz kaparjuk, és beledobjuk a hüvelyt is. A gyömbért meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk. A citromokat alaposan megmossuk, kettőt meghámozunk – vigyázzunk, hogy csak a sárga, illóolajokban gazdag héjat vágjuk le, az alatta lévő fehér, keserű réteg ne kerüljön felhasználásra. A citromhéjdarabokat 1-2 mm vékony csíkokra metéljük, majd az összes citrom levét kifacsarjuk. A készülék táljába öntjük a vizet és a vaníliás cukrot, hozzáadjuk a gyömbért és a citromhéjat. A gőzfunkcióval felforraljuk, majd leállítjuk a programot. A menüben kiválasztjuk a joghurtmenüt, az időzítőt beállítjuk 10 órára, és elindítjuk a programot. Ezzel hosszabb ideig melegen tartjuk a szirupot, így még intenzívebben kioldódik a vanília, a gyömbér és a citromhéj aromája. A program lejártával a tálat kivesszük a gépből, hagyjuk, hogy a szirup teljesen kihűljön. Végül leszűrjük, összekeverjük a vodkával és a finom szűrőn átszűrt citromlével.
Hűtőben legalább 2-3 hétig érleljük, fogyasztás előtt alaposan felrázzuk.