⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók kb. 1 l-hez:
1 v a n í l i a r ú d
k b . 5 c m f r i s s g y ö m b é r
4 b i o c i t r o m
4 0 0 m l v í z
4 0 0 g c u k o r
4 0 0 m l v o d k a
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝
A vaníliarudat felhasítjuk, a magjait a cukorhoz kaparjuk, és beledobjuk a hüvelyt is. A gyömbért meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk. A citromokat alaposan megmossuk, kettőt meghámozunk – vigyázzunk, hogy csak a sárga, illóolajokban gazdag héjat vágjuk le, az alatta lévő fehér, keserű réteg ne kerüljön felhasználásra. A citromhéjdarabokat 1–2 mm vékony csíkokra metéljük, majd az összes citrom levét kifacsarjuk. A készülék táljába öntjük a vizet és a vaníliás cukrot, hozzáadjuk a gyömbért és a citromhéjat. A gőzfunkcióval felforraljuk, majd leállítjuk a programot. A menüben kiválasztjuk a joghurtmenüt, az időzítőt beállítjuk 10 órára, és elindítjuk a programot. Ezzel hosszabb ideig melegen tartjuk a szirupot, így még intenzívebben kioldódik a vanília, a gyömbér és a citromhéj aromája. A program lejártával a tálat kivesszük a gépből, hagyjuk, hogy a szirup teljesen kihűljön. Végül leszűrjük, összekeverjük a vodkával és a finom szűrőn átszűrt citromlével. Hűtőben legalább 2–3 hétig érleljük, fogyasztás előtt alaposan felrázzuk.
A receptet a Russell Hobbs támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2017. decemberi számában.