Hozzávalók 23 cm átmérőjű kapcsos tortaformához:
25 dkg rizs
házi ételízesítő
só
frissen őrölt fekete bors
25 dkg gouda sajt (fele reszelt, fele szeletelt)
4 tojás
1 nagy pohár (33 dkg) tejföl
a formához:
vaj
zsemlemorzsa
a díszítéshez:
aprított zöldfűszer
A rizst – ételízesítővel fűszerezett – vízben puhára pároljuk.
Az enyhén felvert tojást elkeverjük a tejföllel, ízesítjük sóval és borssal. A reszelt sajttal együtt a rizsbe keverjük. A masszát a vajjal kikent, zsemlemorzsával szórt formába öntjük. A tetejét körben kirakjuk a sajtszeletekkel, és előmelegített, 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd késsel körben meglazítva lepattintjuk róla a tortakarikát.
Tálalás előtt a tetejét megszórjuk apróra vágott zöldfűszerrel.
Tipp: párolt zöldség, főtt vagy sült hús mellé kiváló köret, nagyon jól illik hozzá a tartár- vagy áfonyamártás.
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2016. márciusi számában.