Fűszeres linzer



Hozzávalók kb. 19×28 cm-es tepsihez:
a tésztához:
3 0 0   g   l i s z t
1   c s o m a g   ( 1 2   g )   s ü t ő p o r
2 5 0   g   p o r c u k o r
3 0 0   g   v a j
3 0 0   g   d a r á l t   d i ó
1   k á v é s k a n á l   ő r ö l t   f a h é j
1   k á v é s k a n á l   ő r ö l t   s z e g f ű s z e g
1   t o j á s
a töltelékhez:
s á r g a b a r a c k l e k v á r
a tetejére:
1 0 0   g   é t c s o k o l á d é
1   e v ő k a n á l   o l a j


A sütőporral elvegyített lisztet és a porcukrot nagyobb tálba szitáljuk. Nagy részét késes aprító edényébe szórjuk, beledaraboljuk a vajat, és a géppel morzsásra dolgoztatjuk. Visszaöntjük a tálba, majd a fűszerekkel összeforgatott dió és a tojás hozzáadásával egyneművé gyúrjuk. A felét lisztezett felületen a sütőlap méretére nyújtjuk, a sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és kézzel a tepsi méretére nyomkodjuk. Megkenjük lekvárral, majd a másik tésztacipót is méretre nyújtjuk, és a lekváros tésztára helyezzük. Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 55 perc alatt aranybarnára sütjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. A csokoládét az olajjal mikrohullámú sütőben vagy forró vízgőz fölött megolvasztjuk, kb. 3/4-ével bevonjuk a süteményt. Miután kissé megdermedt, a megmaradt, újramelegített csokoládét rácsorgatjuk, tetszőleges mintázatban. A máz teljes dermedése után szeletekre vágva tálaljuk. Készíthetjük úgy is, hogy a megsült, kihűlt tésztából tetszőleges formákat szúrunk ki, és a tetejüket porcukorral meghintve kínáljuk – a szaggatáskor leeső tésztadarabokból kevés lekvár hozzáadásával golyókat készíthetünk.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2015. novemberi számában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése