Hozzávalók (a képen látható adaghoz):
1 l tej
1 csipet só
10 tojás
2 csapott evőkanál (vaníliás) cukor
A tejet nagyobb lábasban forrni tesszük, ízesítjük a sóval. Amíg felforr, a tojást és a cukrot kézi haberővel alaposan elvegyítjük. Amikor felforrt a tej, takarékra vesszük alatta a lángot, és óvatosan hozzáöntjük a cukros tojáskeveréket. Kis lángon főzzük, kevergetve, mindaddig, amíg el nem kezd túrósodni, majd a túró és a savó láthatóan elválik egymástól. Nagyobb szűrőt gézzel kibélelünk, beleöntjük a túrót-savót, és 1 éjszakán át hagyjuk lecsepegni – nem kell nyomkodni, magától is szépen lecsepeg. Másnap lapos tányérra borítjuk, sonka, tojás, kalács mellé kínáljuk.