Vargabéles



Hozzávalók kb. 21x31 cm-es, magasabb falú tepsihez:
25 dkg cérnametélt
6 tojás
20 dkg cukor
6 dkg vaj
1 biocitrom finomra reszelt héja
1 vaníliarúd kikapart magjai
90 dkg túró
20 dkg tejföl
4 dkg liszt
10 dkg mazsola
8 réteslap
a tepsihez, a rétegezéshez és a tetejére:
vaj
zsemlemorzsa
a tálaláshoz:
porcukor


A tésztát a szokott módon, enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük, hagyjuk lecsepegni.
A tojásfehérjét 7 dkg cukorral kemény habbá verjük. A tojássárgáját, a maradék cukrot és a vajat kézi mixerrel habosra, krémesre keverjük, majd beledolgozzuk a citromhéjat, a vaníliát, a túrót, a tejfölt és a lisztet. Végül beleforgatjuk a mazsolát, a tésztát és a fehérjehabot.
A vajjal kikent, zsemlemorzsával szórt tepsibe fektetünk 4 réteslapot, közben mindegyiket olvasztott vajjal kenjük. Az utolsóra halmozzuk a túrós tésztamasszát, majd újra vajjal rétegezett 4 réteslap következik. A széleket visszahajtjuk vagy bedugdossuk a tepsibe, a tetejét vajjal kenjük és zsemlemorzsával szórjuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 50 perc alatt készre sütjük. Langyosan vagy hidegen, tetszőleges szeletekre vágva, porcukorral hintve, vaníliaöntettel tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése