Hozzávalók 5–6 személyre:
bő 1 kg burgonya
2–3 vöröshagyma
6–8 gerezd fokhagyma
1 csomag (2 dkg) cseréptálban sültek fűszerkeverék
só
őrölt fekete bors
bő 1 kg csirkemellfilé
15 dkg feketeerdei sonka
2 dl száraz fehérbor
A cserépedényt néhány órára hideg vízbe áztatjuk.
A zöldségeket megtisztítjuk, a burgonyát és a vöröshagymát cikkekre vágjuk. A fokhagymával összeforgatjuk, közben ízesítjük a fűszerkeverék felével, sóval és borssal. A cseréptálba halmozzuk. A csirkemellet lapjában 3–4 szeletre vágjuk, enyhén klopfoljuk. Mindkét oldalukat megszórjuk a maradék fűszerkeverékkel, sózzuk, borsozzuk. Minden szeletre 1–1 sonkát fektetünk, és feltekerjük. A roládokat a burgonyára sorakoztatjuk, és az egészet meglocsoljuk a borral.
Lefedjük, hideg (!) sütőbe tesszük, a hőmérsékletet 210 fokra emeljük. Kb. 1,5 óra párolás után az edény tetejét levesszük, és az ételt 1 óra alatt készre sütjük – közben tetszés szerint a tekercseket meg is fordíthatjuk.
A roládokat szeletekre vágva, a hagymás burgonyával tálaljuk.
A receptet a Fűszerész támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2019. áprilisi számában.