Mákos gömbfánk



Hozzávalók kb. 20 db-hoz:
a tésztához:
40 dkg liszt + kevés a formázáshoz
10 dkg darált mák
1 csomag (7 g) szárított élesztő
1 csipet só
5 dkg vaj
2,5 dl langyos tej
5 dkg cukor
3 tojássárgája
a sütéshez:
olaj
a tálaláshoz:
porcukor
lekvár


A lisztet tálas mixer edényébe szitáljuk, beleforgatjuk a mákot, az élesztőt és a sót. Nagy lyukú reszelőn belereszeljük a vajat. A tejben feloldjuk a cukrot, a tálba öntjük, és hozzáadjuk a tojássárgáját is. A dagasztókarral fényes, a tál falától elváló tésztát dagasztunk. Letakarva, langyos helyen 1/2 órát kelesztjük. Kb. 5 dkg-os adagokból gömböket formázunk, lisztezett felületre sorakoztatjuk, és letakarva újabb 1/2 órát pihentetjük. Nem túl forró olajban, közepes lángon mindkét oldalukat aranyszínűre sütjük, papírtörlőre szedve hagyjuk a felesleges zsiradékot lecsepegni. Miután kissé kihűlt, porcukorral meghintve, lekvárral tálaljuk.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2020. februári számában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése