Hozzávalók 6 személyre:
8 dkg vaj
1 gerezd fokhagyma
1 nagyobb vöröshagyma
1 cm friss gyömbér
2 közepes sárgarépa
2 kápia paprika
1 szárzeller
1 kg sütőtök (tisztítva mérve)
só
1 csipet őrölt szerecsendió
1 csipet őrölt szegfűszeg
1 csipet őrölt babérlevél
1–2 teáskanál ketchup
1/2 kávéskanál currypor
2 teáskanál őrölt pirospaprika
1,5 l alaplé
2 dl tejszín
2 dl tejföl
a tálaláshoz:
aprított kaporlevél
toastkenyér
gouda sajt vékonyra szeletelve
toastkenyér
gouda sajt vékonyra szeletelve
A zöldségeket megtisztítjuk. A gyömbért és a fokhagymát vékony szeletekre, a vöröshagymát apró kockákra, a sárgarépát 1/2 cm-es karikákra, a sütőtököt, paprikát és zellert falatnyi darabokra vágjuk. A felhevített vajon megdinszteljük a kétféle hagymát, majd hozzáadjuk a sárgarépát, a gyömbért, a paprikát és a zellert. Kb. 5 percnyi pirítás után rátesszük a sütőtököt, fűszerezzük sóval, szerecsendióval, szegfűszeggel és babérlevéllel. Közepes hőfokon kb. 10 percig sütjük, majd ízesítjük ketchuppal, curryvel és pirospaprikával. Elkeverjük, felöntjük a forró alaplével, és lefedve, kis lángon a zöldségek puhulásáig főzzük a levest. A tűzről levéve pár percig állni hagyjuk, majd botmixerrel pürésítjük. A tűzre visszatéve hőkiegyenlítéses módszerrel hozzáadjuk a tejszínnel elvegyített tejfölt, néhány percig még rotyogtatjuk, közben utánízesítjük.
A kenyérszeletekre helyezzük a sajtot, tetszőleges kiszúróformákkal kiszaggatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Előmelegített, 210 fokos sütőben aranysárgára sütjük.
A levest kaporral meghintve, a sajtos pirítóssal tálaljuk.
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2016. decemberi számában.