Mogyorókrémes-kakaós partikalács



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 4 kalácshoz:
a tésztához:
2 8 0   m l   t e j
2 5   g   c u k o r
2 5   g   f r i s s   é l e s z t ő
5 0 0   g   l i s z t
7 5   g   p o r c u k o r
1   t o j á s
1   c s i p e t   s ó
1 0 0   g   v a j
3 0   g   c u k r o z a t l a n   k a k a ó p o r
a töltelékhez:
4 0   g   v a j
2 5 0   g   c s o k o l á d é s   m o g y o r ó k r é m
6 0   g   c u k r o z o t t   k a k a ó p o r
1   k á v é s k a n á l   ő r ö l t   f a h é j
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A tejet meglangyosítjuk, feloldjuk benne a cukrot, belemorzsoljuk és felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet és a porcukrot tálas mixer edényébe szitáljuk, hozzáadjuk a tojást, a sót, és a gépet dolgoztatni kezdjük a dagasztókarral. Amint összeállt a tészta, hozzáöntünk 75 g olvasztott vajat, és szép fényesre dagasztjuk. Kettévesszük, az egyik feléhez hozzádolgozzuk a maradék olvasztott vajat és a kakaót. Mindkét adagot letakarjuk, és meleg, huzatmentes helyen 1 órát pihentetjük. A töltelékhez a vajat összemelegítjük a mogyorókrémmel, a kakaót elvegyítjük a fahéjjal. A világos és a sötét tésztát lisztezett felületen finoman átgyúrjuk, 4–4 egyforma részre osztjuk. Mindegyikből cipót gömbölyítünk, és ismét kelesztjük. 1 kakaós cipót téglalappá nyújtunk úgy, hogy a rövidebbik oldala a sütőforma hosszával egyezzen meg, ugyanekkorára nyújtunk 1 világos tésztacipót is. A kakaós lapot megkenjük a vajas mogyorókrém 1/4-ével, meghintjük a fahéjas kakaó 1/4-ével, és a rövidebb oldala mentén feltekerjük. Óvatosan a formába csúsztatjuk, majd ugyanígy járunk el a többi tésztával is. A sütőcsövek végeit lezárjuk, és a kalácsokat 1 órát pihentetjük. A formákat akkora tepsibe tesszük, amekkorába pontosan, inkább kicsit szorosan beleférnek – így az esetlegesen túlkelő tészta nem tudja lenyomni a formáról a tetőt. A tekercseket előmelegített, 180 fokos sütőben 50 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve eltávolítjuk a sütőcsövekről a fedőket, pár perc múlva kicsúsztatjuk belőlük a péksüteményeket, és hagyjuk teljesen kihűlni. A forma tapadásmentes, nem kell olajozni, szépen kicsúsztatható belőle a kalács.  A sütőcsőben tárolva hosszabb ideig megőrzi az állagát és a frissességét.


A receptet a Cookori.com támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2017. augusztusi számában.