⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 3 db-hoz:
1 5 0 g b u r g o n y a ( t i s z t í t v a m é r v e )
s ó
1 5 0 m l t e j
1 e v ő k a n á l p o r c u k o r
2 0 g f r i s s é l e s z t ő
4 5 0 g l i s z t
1 t e á s k a n á l m o r z s o l t k a k u k k f ű
6 0 g v a j
2 t o j á s s á r g á j a
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝
A burgonyát kockákra vágjuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, áttörjük, és hagyjuk kihűlni. A tejet meglangyosítjuk, feloldjuk benne a porcukrot, belemorzsoljuk és hagyjuk felfutni az élesztőt. A lisztet tálas mixer edényébe szitáljuk, elkeverünk benne 1 teáskanál sót és a kakukkfüvet. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, a tojássárgáját, az élesztős tejet, a krumplit, és szép, fényes, egynemű tésztává dagasztjuk. Letakarva hagyjuk a duplájára kelni. Lisztezett deszkán finoman átgyúrjuk, és 3 egyforma részre osztjuk. Mindegyikből a sütőformánál kicsit rövidebb rudat sodrunk, mindhármat a formákba csúsztatjuk. (A forma tapadásmentes, nem kell olajozni, szépen kicsúsztatható belőle a kenyér, ami a sütőcsőben tárolva hosszabb ideig megőrzi az állagát és a frissességét.) A sütőcsövek végeit lezárjuk, és a tésztát 1 órán át pihentetjük. A formákat akkora tepsibe tesszük, amekkorába pontosan, inkább kicsit szorosan beleférnek – így az esetlegesen túlkelő tészta nem tudja lenyomni a formáról a tetőt. A kenyereket előmelegített, 180 fokos sütőben 45–50 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve eltávolítjuk a sütőcsövekről a tetőket, pár perc múlva kicsúsztatjuk a péksüteményeket a formákból, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A receptet a Cookori.com támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2017. júniusi számában.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése