Tárkonyos pácolt fokhagyma



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók:
5 0 0   g   f o k h a g y m a
5   s z á l   f r i s s   t á r k o n y
5 0 0   m l   s z á r a z   f e h é r b o r
1 0 0   m l   e c e t   ( 1 0 % - o s )
1   e v ő k a n á l   s ó
1 5 0   g   n y í r f a c u k o r
2   t e á s k a n á l   t a r k a   b o r s
5   b a b é r l e v é l
5   m a d á r s z e m c s i l i
o l a j
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A fokhagymát megpucoljuk, a gerezdeket megmossuk, az esetleges hibás részeket eltávolítjuk. A tárkonyt leöblítjük, jól lecsepegtetjük, a szárról lecsipkedjük a leveleket. Lábasban melegíteni kezdjük a bort, hozzáadjuk az ecetet, a sót, a cukrot, a borsot és a babérlevelet. Miután felforrt, beletesszük a csilit, a tárkonylevelet és a fokhagymát, majd újraforrástól számítva bő 5 percig kis lángon főzzük. A levével együtt befőttesüvegbe töltjük, lefedjük, és 1 napig érleljük. Ezután ismét felforraljuk, bő 5 percig kis lángon főzzük, majd hagyjuk kihűlni. A fűszeres páclével együtt kis üvegekbe töltjük, mindegyik tetejére kevés olajat csorgatunk.
Lezárjuk, és sötét, hűvös helyre tesszük.
Felbontás után hűtőszekrényben kell tartani. A savanyított gerezdeket vékony karikákra vágva sült vagy grillezett húsokhoz, sajtokhoz kínálhatjuk, az esetlegesen megmaradó páclevet pedig salátaecetként használhatjuk.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2015. októberi számában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése