⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók:
5 0 0 g f o k h a g y m a
5 s z á l f r i s s t á r k o n y
5 0 0 m l s z á r a z f e h é r b o r
1 0 0 m l e c e t ( 1 0 % - o s )
1 e v ő k a n á l s ó
1 5 0 g n y í r f a c u k o r
2 t e á s k a n á l t a r k a b o r s
5 b a b é r l e v é l
5 m a d á r s z e m c s i l i
o l a j
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝
A fokhagymát megpucoljuk, a gerezdeket megmossuk, az esetleges hibás részeket eltávolítjuk. A tárkonyt leöblítjük, jól lecsepegtetjük, a szárról lecsipkedjük a leveleket. Lábasban melegíteni kezdjük a bort, hozzáadjuk az ecetet, a sót, a cukrot, a borsot és a babérlevelet. Miután felforrt, beletesszük a csilit, a tárkonylevelet és a fokhagymát, majd újraforrástól számítva bő 5 percig kis lángon főzzük. A levével együtt befőttesüvegbe töltjük, lefedjük, és 1 napig érleljük. Ezután ismét felforraljuk, bő 5 percig kis lángon főzzük, majd hagyjuk kihűlni. A fűszeres páclével együtt kis üvegekbe töltjük, mindegyik tetejére kevés olajat csorgatunk.
Lezárjuk, és sötét, hűvös helyre tesszük.
Felbontás után hűtőszekrényben kell tartani. A savanyított gerezdeket vékony karikákra vágva sült vagy grillezett húsokhoz, sajtokhoz kínálhatjuk, az esetlegesen megmaradó páclevet pedig salátaecetként használhatjuk.
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2015. októberi számában.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése