Krémrizs vörösboros gyümölccsel 🍴


Hozzávalók 5-6 pohárhoz:
🍴   10 dkg aszalt sárgabarack
🍴   5 dkg óriás aranymazsola
🍴   5 dkg aszalt vörös áfonya
🍴   5 dl vörösbor
🍴   2 evőkanál étkezési keményítő
🍴   20 dkg rizottórizs
🍴   
🍴   5 dl tej
🍴   5 dl víz
🍴   5 dkg vaj
🍴   5 dkg cukor
🍴   5 dkg vaníliás cukor
🍴   1 kezeletlen héjú citrom
🍴   3 zselatinlap
a díszítéshez:
🍴   tejszínhab
🍴   1 csipet őrölt fahéj



A desszert készítését megelőző este az aszalványokat a borba áztatjuk.
Másnap az egészet közepes lángon felforraljuk, és a kevés vízzel elkevert étkezési keményítővel besűrítjük, majd hagyjuk kihűlni.
A rizsből a sóval, a tejjel, a vízzel, a vajjal és a cukorral a szokott módon tejberizst főzünk. Amikor már puha a rizs, elzárjuk alatta a lángot, ízesítjük a vaníliás cukorral és a citrom reszelt héjával, majd letakarva pihentetjük. Közben a zselatint vízbe áztatjuk, és miután megduzzadtak, a forró rizsben feloldjuk és elkeverjük. Hűlni hagyjuk.
A boros gyümölcsöt és a rizst nagyobb evőkanálnyi adagokban a poharakba rétegezzük.
A tetejüket tejszínhabbal, fahéjjal díszítjük, és jól behűtve kínáljuk.


Megjegyzések