10 dkg aszalt sárgabarack
5 dkg óriás aranymazsola
5 dkg aszalt vörös áfonya
5 dl vörösbor
2 evőkanál étkezési keményítő
20 dkg rizottórizs
só
5 dl tej
5 dl víz
5 dkg vaj
5 dkg cukor
5 dkg vaníliás cukor
1 kezeletlen héjú citrom
3 zselatinlap
a díszítéshez:
tejszínhab
1 csipet őrölt fahéj
1 csipet őrölt fahéj
A desszert készítését megelőző este az aszalványokat a borba áztatjuk. Másnap az egészet közepes lángon felforraljuk, és a kevés vízzel elkevert étkezési keményítővel besűrítjük, majd hagyjuk kihűlni. A rizsből a sóval, a tejjel, a vízzel, a vajjal és a cukorral a szokott módon tejberizst főzünk. Amikor már puha a rizs, elzárjuk alatta a lángot, ízesítjük a vaníliás cukorral és a citrom reszelt héjával, majd letakarva pihentetjük. Közben a zselatint vízbe áztatjuk, és miután megduzzadtak, a forró rizsben feloldjuk és elkeverjük. Hűlni hagyjuk. A boros gyümölcsöt és a rizst nagyobb evőkanálnyi adagokban a poharakba rétegezzük. A tetejüket tejszínhabbal, fahéjjal díszítjük, és jól behűtve kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése