Hozzávalók kb. 24x24 cm-es tepsihez:
a tepsibe:
kevés vaj
kevés vaj
5 dkg szeletelt mandula
a tésztához:
2 tojás
a tetejére:
5 dkg vaj
2 evőkanál víz
12 dkg porcukor
5 dkg cukrozatlan kakaópor
1 tojásfehérje
2,5 dkg szeletelt mandula
12 dkg porcukor
5 dkg cukrozatlan kakaópor
1 tojásfehérje
2,5 dkg szeletelt mandula
A tepsit alaposan kikenjük vallaj, és az aljára szórjuk a mandulát. A tésztához való vajat felolvasztjuk, hagyjuk lehűlni. A tojást habosra, krémesre keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Az alaposan megmosott narancs héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk (nekem bő 1,5 dl lett), mindkettőt a tojásos keverékhez adjuk a kihűlt, olvasztott vajjal együtt. Végül a sütőporral elkevert rétesliszt kerül a tésztába, fakanállal eldolgozva. A tésztát a vajas-mandulalapos tepsibe öntjük, és előmelegített, 175 fokos sütőben 25 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve hűlni hagyjuk. A mázhoz lábasban felolvasztjuk a vajat a vízzel, hozzákeverjük a porcukrot és a kakaóport, és kis lángon szép, egynemű masszává főzzük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a forró csokoládémázba forgatjuk, elkeverjük. A forró mázat a már csak langyos sütemény tetejére öntjük, finoman elegyengetjük, majd megszórjuk a mandulalapokkal és hagyjuk kihűlni. Apró kockákra szeletelve kínáljuk.