Hozzávalók:
25 dkg száraz- vagy gyöngybab
25 dkg száraz- vagy gyöngybab
5 dkg füstölt szalonna
1 nagyobb vöröshagyma
őrölt pirospaprika
1 nagyobb vöröshagyma
őrölt pirospaprika
só
frissen őrölt fekete bors
babérlevél
kb. 30 dkg savanyú káposzta
3 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
5 dl világos sör
20 dkg füstölt kolbász
3 dl tejföl
1,5 evőkanál liszt
kevés cukor
kb. 30 dkg savanyú káposzta
3 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
5 dl világos sör
20 dkg füstölt kolbász
3 dl tejföl
1,5 evőkanál liszt
kevés cukor
A babot a főzés előtti este megmossk, és annyi hideg vizet öntünk rá, amennyi bőven ellepi. 1 éjszakán át áztatjuk. Másnap leszűrjük, tiszta, sóval ízesített vízben majdnem teljesen puhára főzzük. A szalonnát apró kockákra vágjuk, nagy lábasban pirítani kezdjük. Hozzáadjuk a megtisztított és apró kockákra vágott vöröshagymát, megpirítjuk. A tűzről levéve meghintjük pirospaprikával, hozzáadjuk a kicsit megvagdosott káposztát és a megtisztított, vékony karikákra vágott zöldségféléket. A sörrel és vízzel felengedjük, és kis lángon főzni kezdjük, ízesítjük babérlevéllel, kevés sóval és őrölt borssal. Amikor a zöldségek félig megfőttek, akkor adjuk hozzá az előkészített, leszűrt babot. A kolbászt felkarikázzuk, serpenyőben kissé megpirítjuk, majd a szinte már teljesen kész leveshez adjuk. A tejfölt elkeverjük a liszttel, hőkiegyenlítéses módszerrel behabarjuk vele a levest. Végül kevéske cukorral ízesítjük, puha, friss kenyérrel tálaljuk.