Krémes sárgabaracktorta



Hozzávalók:
a tésztához:
18 dkg liszt
10 dkg vaj
20 dkg túró
1 evőkanál cukor
a töltelékhez:
1 kg sárgabarack
6 dl tejszín
2 evőkanál cukor
1 evőkanál vaníliás cukor
1 csomag (1 dkg) habfixáló
1–2 evőkanál narancslé
a díszítéshez:
porcukor
apró menta- vagy citromfűlevél
kandírozott narancshéjkocka


A lisztet átszitáljuk, összemorzsoljuk a vajjal, majd az áttört túrót és a cukrot is hozzáadva egynemű tésztává gyúrjuk. 3 részre osztjuk, egyesével folpakba csomagolva 1/2 órára hűtőbe tesszük. A hűtőből kivéve mindegyiket kb. 26 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és kb. 200 fokos sütőben 12-13 perc alatt megsütjük, majd hagyjuk a lapokat kihűlni. A töltelékhez a sárgabarackokat megmossuk, néhány percre forró vízbe mártjuk, majd lehúzzuk a héjukat. A gyümölcsöt félbevágjuk, kimagozzuk, felszeleteljük. A tejszínt habbá verjük, hozzáadjuk a kétféle cukrot, a habfixálót és a narancslevet. Az egyik tésztalapot tálra fektetjük, a krém 1/3-át nyomózsákba töltjük. Először a lapra körben tetszőleges mintát formázva krémet nyomunk, majd a maradék krémet a lap többi részére halmozzuk. Ráterítjük a gyümölcshús 1/3-át, majd befedjük a második lappal. Erre kerül a krém és a barack második 1/3-a, majd befedjük a harmadik lappal. A krém harmadik részét kis halmokban a lap tetejére nyomkodjuk, körben díszítjük a lap szélét is. A maradék barackkal és kandírozott narancshéjkockával kirakjuk a torta tetejét, apró levélkékkel díszítjük, végül megszórjuk porcukorral. Pár órát – akár 1 éjszakát – érdemes pihentetni, hogy összeérjenek az ízek és a lap megpuhuljon a gyümölcstől és a krémtől.