Egresmártás



Hozzávalók:
70 dkg egres
8 dl szőlőlé
2 dl tejföl
2 dl tejszín
3–4 evőkanál étkezési keményítő
2 evőkanál vaníliás cukor


Az egrest megtisztítjuk, a kis szárakat és csücsköket eltávolítjuk, majd a gyümölcsöt megmossuk. A szemeket a szőlőlében 2-3 percig főzzük kis lángon. Közben az étkezési keményítőt elkeverjük a tejföllel és a tejszínnel. Először 1 merőkanálnyi főzőlével keverjük el, majd még 1-2 merőkanállal, végül az egészet az egreshez adjuk. Kevergetve felforraljuk, és már csak addig pároljuk, amíg kissé besűrűsödik. Ízesítjük vaníliás cukorral és csipetnyi sóval. Sovány főtt húsok, roston sült szárnyasok mellé kiváló, de önmagában is üdítően finom.