Pizzacsiga



Hozzávalók:
a tésztához:
2,8 dkg friss élesztő
1 kávéskanál cukor
2,4 dl víz
50 dkg liszt
1 púpozott evőkanál tejföl
1 evőkanál olaj
2 kávéskanál só
a töltelékhez:
1 doboz (240 g) daraboltparadicsom-konzerv
4 szál újhagyma
2 gerezd fokhagyma
2 teáskanál cukor
2 teáskanál pizza-fűszerkeverék
1 teáskanál morzsolt oregánó
kevés olaj

20 dkg gépsonka
10 dkg ömlesztett sajt
továbbá:
trappista sajt (elhagyható)


Az élesztőt elkeverjük a cukorral, felöntjük kevés langyos vízzel, és hagyjuk felfutni. A tálas mixer edényébe szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a fűszereket, az olajat, a tejfölt, a maradék langyos vizet, majd a felfutott élesztőt is, és az egészet szép, egynemű tésztává dagasztjuk. Meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni, közben elkészítjük a mártást. Leszűrjük a paradicsomot, turmixoljuk. Olajat hevítünk, hozzáajuk a megtisztított, karikákra vágott újhagymát, a paradicsompürét, a zúzott fokhagymát, ízesítjük pici sóval, cukorral, pizza-fűszerkeverékkel és oregánóval, összefőzzük. Amikor a tészta megkelt, téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a mártással. Eloszlatjuk rajta a sonkaszeleteket, és kisebb adagokban rányomjuk az ömlesztett sajtot. Óvatosan, minél szorosabban feltekerjük. Éles késsel ujjnyi vastagon felszeleteljük, a csigákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. A tetejüket megszórhatjuk reszelt sajttal. Előmelegített, 190 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Vigyázat, nem szabad túlsütni, mert akkor száraz, kemény lesz a tészta!