Retro Feketeerdő-torta



Hozzávalók 26 cm-es kapcsos tortaformához:
a tésztához:
5 tojás
25 dkg cukor
1,5 dl langyos tej
1/2 dl olaj
28 dkg liszt
1 csomag (12 g) sütőpor
2 dkg cukrozatlan kakaópor
a krémhez:
1 csomag (4 dkg) csokoládéízű pudingpor
2 evőkanál vaníliás cukor
4 dl tej
5 dl tejszín
a meggyes töltelékhez:
25 dkg magozott meggy (befőtt vagy fagyasztott is lehet)
2 evőkanál vaníliás cukor
2 dl meggylé
1 púpozott evőkanál étkezési keményítő
1/2 dl víz
a díszítéshez:
cukrozatlan kakaópor


A tojásfehérjéből a robotgép habverőjével kemény habot verünk, a vége felé beledolgozunk 10 dkg cukrot is. A habot óvatosan kiöntjük, majd a krémkeverő fejjel alaposan kihabosítjuk a tojássárgáját a maradék cukorral. Hozzáöntjük a tejet és az olajat, egyneművé keverjük. Fakanállal óvatosan beleforgatjuk a sütőporral és a kakaóval elvegyített, átszitált lisztet és a fehérjehabot. Az alján sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és előmelegített, 170 fokos sütőben kb. 1 óra alatt készre sütjük. A tortakarikát eltávolítjuk, a tésztát rácsra téve hagyjuk kihűlni, majd lapjában 3 egyforma részre vágjuk.
A pudingporból és a vaníliás cukorból a tejjel a szokott módon pudingot főzünk. A robotgép habverőjével kemény habot verünk a tejszínből, majd a kihűlt pudingba forgatjuk.
A meggyet késes aprítóval ledaráljuk. Hozzáadjuk a meggylevet és a vaníliás cukrot, felforraljuk. A keményítőt kikeverjük a vízzel, a meggyhez adjuk, pár percnyi főzéssel besűrítjük, kihűtjük.
Sima végű habzsákból az alsó lapra nyomjuk a csokoládékrém 1/3-át körkörösen úgy, hogy a körök között maradjon hely. Ide kanalazzuk a meggyes töltelék felét. Rátesszük a második lapot, erre kerül – szintén körkörösen – a maradék meggy és a csokoládés krém második 1/3-a, végül befedjük a harmadik lappal. A tortát bevonjuk a maradék krémmel, a tetejét a habzsákból díszítjük, és finoman meghintjük kakaóval. Pár órára behűtjük, majd szeletekre vágva kínáljuk.


A receptet a Russell Hobbs támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2020. júniusi számában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése