Vichyssoise



Hozzávalók:
5 dkg laktózmentes vaj
3 póréhagyma (kb. 30 dkg tisztítva mérve)
1 nagyobb burgonya
8 dl zöldségalaplé

őrölt fehér bors
őrölt szerecsendió
3,5 dl laktózmentes tej
1,5 dl laktózmentes tejszín
a tálaláshoz:
pirított kenyérkocka vagy kiflikarika
aprított zöldfűszer
frissen őrölt tarka bors


A póréhagymát felkarikázzuk, a burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk.
A vajat nagyobb lábasban felhevítjük, rádobjuk a póréhagymát. Kb. 5 perc alatt puhára pároljuk-sütjük. Hozzáadjuk a burgonyát, felöntjük az alaplével, ízesítjük sóval, fehér borssal és szerecsendióval. A levest a burgonya puhulásáig főzzük, majd a tűzről lehúzva botmixerrel pürésítjük. Visszatesszük a tűzre, hozzáöntjük a tejet és a tejszínt. Kis lángon újraforraljuk, ha szükséges, utánízesítjük. Tányérokba merjük, aprított zöldfűszerrel és tarka borssal meghintve, pirított kiflikarikákkal kínáljuk.


A receptet a Mizo támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2018. márciusi számában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése