Hozzávalók 7,5 dl-hez:
12,5 dkg kék áfonya (fagyasztott is lehet)
2,5 dl vodka
5 evőkanál vaníliakivonat
10 dkg cukor
1,5 dl víz
4 dl tejszín
Az áfonyát a vodkával és a vaníliakivonattal turmixoljuk, majd zárható edényben hűtőbe tesszük. 1 hétig hagyjuk érni, közben naponta átkeverjük. Sűrű szövésű szitán leszűrjük, a visszamaradt részt jól kinyomkodjuk. A cukorból a vízzel kis lángon sűrű szirupot főzünk – akkor jó, ha már habzik. A tűzről levéve hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni, közben többször átkeverjük, végül alaposan összevegyítjük a gyümölcsös vodkával és a tejszínnel. Hűtőben tesszük, fogyasztás előtt alaposan felrázzuk. Kb. 1 hétig áll el.
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2017. februári számában.