Túrós tésztapuding



Hozzávalók:
25 dkg szélesmetélt

10 dkg nyírfacukor
2 tojás
10 dkg natúr krémsajt
10 dkg tejföl
25 dkg túró
1 csipet őrölt fahéj
1 nagy citrom reszelt héja
1 teáskanál vaníliakivonat
a forma kenéséhez:
vaj
a tetejére:
6 dkg vaj
5 dkg mandulapehely
5 dkg zsemlemorzsa
nyírfaporcukor


A tésztát enyhén sós, forrásban lévő vízben kifőzzük, leöblítjük és jól lecsepegtetjük. A tojást kihabosítjuk a cukorral, hozzáadjuk a krémsajtot, a tejfölt és a szétmorzsolt túrót. Ízesítjük a fahéjjal, a citromhéjjal, a vaníliakivonattal, és jól összedolgozzuk. Beleforgatjuk a tésztát, és a vajjal alaposan kikent sütőformába öntjük. A vajat felhevítjük, aranyszínűre pirítjuk rajta a mandulapelyhet. A tűzről levéve belekeverjük a zsemlemorzsát, és a túrós tészta tetejére szórjuk. Előmelegített, 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Porcukorral meghintve azonnal tálaljuk.

Tipp: fogyaszthatjuk magában, de kínálhatunk mellé idénygyümölcsöt vagy tetszés szerinti öntetet.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2015. augusztusi számában.

Kókuszpuding



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 8 adaghoz:
2 0 0   m l   k ó k u s z t e j s z í n
5 0 0   m l   v í z
4   e v ő k a n á l   n y í r f a c u k o r
2 0 0   g   k ó k u s z r e s z e l é k
5   e v ő k a n á l   ú t i f ű m a g h é j
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A kókusztejszínt a vízzel és a cukorral kis lángon, időnként megkeverve felforraljuk. Hozzáadjuk a kókuszreszeléket, és óvatosan újra felforraljuk. A tűzről levéve kanalanként beledolgozzuk az útifűmaghéjat. Vízzel kiöblített formákba adagoljuk – kicsit bele is nyomkodva, tömörítve –, majd miután kihűlt, hűtőbe tesszük néhány órára. A formákból kiborítva tetszőleges díszítéssel, igény szerint mártással, öntettel tálaljuk.


A receptet a Kókusz Világ támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2015. júliusi számában.

Brokkolicsírás töltött paradicsom



Hozzávalók:
12,5 dkg hántolt, előgőzölt köles
1 közepes vöröshagyma
12 dkg tőkehalmáj-konzerv
5 evőkanál majonéz
1 dl tejföl
frissen őrölt fekete bors

brokkolicsíra
8 közepes paradicsom


A kölest a csomagolásán található utasítás szerint megfőzzük, lecsepegtetjük, villával átkeverjük, és hagyjuk kihűlni.
A paradicsomok tetejét levágjuk, a belsejüket kikaparjuk. A hagymát megtisztítjuk, egészen apróra kockázzuk. Összeforgatjuk a villával szétnyomott tőkehalmájjal, a paradicsomvelővel, a majonézzel és a tejföllel, ízesítjük sóval és borssal. Belekeverjük a kölest és a csírát, majd a paradicsomokba töltjük. Kevés csírát halmozunk rájuk, és befedjük a paradicsomkalapokkal. A maradék csírás tölteléket külön tálkában kínáljuk mellé.


A receptet a Bioháló támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2015. júliusi számában.

Csokoládészószos frappé



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók:
2 0 0   m l   f o r r ó   v í z
6   k á v é s k a n á l   a z o n n a l   o l d ó d ó   k á v é p o r
6   k á v é s k a n á l   b a r n a   c u k o r
1   l   t e j
6   n a g y o b b   j é g k o c k a
a díszítéshez:
t e j s z í n h a b
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A vízben feloldjuk a kávét és a cukrot, majd lehűtjük. Turmixgépbe öntjük, és a tejjel, valamint a jégkockával turmixoljuk. A poharak belső oldalát körbeöntjük csokoládéöntettel, és feltöltjük a frappéval. A kávé tetejét tejszínhabbal és rácsorgatott csokoládéöntettel díszítjük, azonnal tálaljuk.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2015. júliusi számában.

Zöldfűszeres sajtkrém



Hozzávalók:
25 dkg (fokhagymás) krémsajt
20 dkg natúr tömlős sajt
14 dkg tejföl
zöldfűszer


A zöldfűszert megmossuk, megszárítjuk, felaprítjuk. A krémsajtot, a tömlős sajtot és a tejfölt elkeverjük a fűszerekkel, és már tálaljuk is.