Somlói galuska



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók:
a tésztához:
6   t o j á s
1 7 0   g   c u k o r
s ó
1 2   g   s ü t ő p o r
1 3 0   g   l i s z t
3 0   g   d a r á l t   d i ó
2 0   g   c u k r o z a t l a n   k a k a ó p o r
a sziruphoz:
2 5 0   m l   v í z
1 0 0   g   c u k o r
7 0   g   m a z s o l a
5 0   m l   r u m
a csokoládéöntethez:
5 0   g   c u k o r
5 0   g   c u k r o z a t l a n   k a k a ó p o r
2 5   g   v a j
2 5   m l   r u m
2 0 0   m l   v í z
a vaníliakrémhez:
5   t o j á s
8 0   g   c u k o r
1   c s i p e t   s ó
8 0   g   l i s z t
8 0 0   m l   t e j
továbbá:
8 0   g   d i ó
a tálaláshoz:
5 0 0   m l   t e j s z í n
2   e v ő k a n á l   v a n í l i á s   c u k o r
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A világos piskótához kézi mixerrel nagyon krémesre, habosra keverünk 2 tojást 60 g cukorral és 1 csipet sóval. Beleszitálunk és fakanállal beleforgatunk 4 g sütőporral összevegyített 60 g lisztet. Az alján sütőpapírral bélelt, 18 cm átmérőjű kapcsos tortaformába simítjuk, és előmelegített, 170 fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. Pár percig hűlni hagyjuk, majd késsel körben meglazítjuk a tésztát, lepattintjuk a tortakarimát, és a lapot hagyjuk teljesen kihűlni.
A diós piskótához kézi mixerrel nagyon krémesre, habosra keverünk 2 tojást 60 g cukorral és 1 csipet sóval. Fakanállal beleforgatunk 4 g sütőporral összevegyített, átszitált 30 g lisztet és 30 g darált diót. Az alján sütőpapírral bélelt, 18 cm átmérőjű kapcsos tortaformába simítjuk, és előmelegített, 170 fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. Pár percig hűlni hagyjuk, majd késsel körben meglazítjuk a tésztát, lepattintjuk a tortakarimát, és a lapot hagyjuk teljesen kihűlni.
A kakaós piskótához kézi mixerrel nagyon krémesre, habosra keverünk 2 tojást 50 g cukorral, 10 g vaníliás cukorral és 1 csipet sóval. Beleszitálunk és fakanállal beleforgatunk 4 g sütőporral összevegyített 40 g lisztet és 20 g cukrozatlan kakaóport. Az alján sütőpapírral bélelt, 18 cm átmérőjű kapcsos tortaformába simítjuk, és előmelegített, 170 fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. Pár percig hűlni hagyjuk, majd késsel körben meglazítjuk a tésztát, lepattintjuk a tortakarimát, és a lapot hagyjuk teljesen kihűlni.
A sziruphoz felforraljuk a vizet a cukorral és a mazsolával. Beleöntjük a rumot, és kis lángon kb. 15 perc alatt sziruppá főzzük. A tűzről levéve leszűrjük, és hűlni hagyjuk.
A csokoládéöntet hozzávalóit összeforraljuk, félretesszük.
A vaníliakrémhez a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. Kézi mixerrel nagyon krémesre, habosra keverjük a tojássárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval. Fakanállal elkeverjük az átszitált liszttel és a fokozatosan adagolt tejjel, majd állandóan kevergetve felforrósítjuk, besűrítjük – ügyeljünk, nehogy a tojássárgája kicsapódjon! A tűzről levéve beleforgatjuk a fehérjehabot.
A diót durvára daraboljuk, és zsiradék nélkül, száraz serpenyőben illatosra pirítjuk.
Mély üvegtálba helyezzük a diós piskótát, meglocsoljuk a szirup 1/3-ával. Rászedjük a vaníliakrém 1/3-át, megszórjuk a mazsola és a dió 1/3-ával. Folytatjuk a rétegezést a kakaós piskótával, sziruppal, vaníliakrémmel, mazsolával, dióval, a világos piskótával, sziruppal, vaníliakrémmel, mazsolával és dióval. Letakarva 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap a tejszínt a vaníliás cukorral habbá verjük, csillagcsöves habzsákból egy részét a sütemény tetejére adagoljuk, meglocsojuk kevés csokoládéöntettel. A desszertet fagylaltadagoló kanállal kisebb tálkákba szedve tálaljuk, a maradék tejszínhabot és öntetet külön kínáljuk hozzá.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése