Sós apróság




Hozzávalók:
55 dkg liszt
30 dkg vaj
10 dkg trappista sajt
1 dl tejföl
3 tojássárgája
1,75 dkg só
1,5 dkg friss élesztő
a tetejére:
1 tojás
köménymag
reszelt sajt
őrölt pirospaprika
szezámmag
lenmag

mandula


A tejfölt meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet gyúródeszkára szitáljuk, elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a sót, a reszelt sajtot, a tojássárgáját és az élesztős tejfölt. Egynemű tésztává gyúrjuk, majd kb. 1,5 cm vastagra nyújtjuk. Megkenjük az enyhén felvert tojással, és hideg helyre tesszük – legjobb, ha 1 éjszakán át pihen.  A jól lehűlt és kissé megdermedt tésztát kicsi kiszúróformákkal szaggatjuk, a kis süteményeket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Újra lekenjük tojással, meghintjük tetszőleges maggal vagy sajttal, és aranyszínűre sütjük. Hosszabb ideig elálló, finom sós nassolnivaló.