Rumosdiós ostyatorta



Hozzávalók 23 cm-es kapcsos tortaformához:
a töltelékhez:
50 dkg darált háztartási keksz
5 dkg cukrozatlan kakaópor
25 dkg darált dió
50 dkg vaj
35 dkg cukor
7 tojás
75 ml rum
továbbá:
1 csomag natúr ostyalap (8 lapos, 8 dkg)
a mázhoz:
7 g zselatinpor
1,2 dl + 30 ml víz
15 dkg porcukor
5 dkg cukrozatlan kakaópor
1 dl tejszín
a díszítéshez:
csokoládéforgács


A kekszet összeforgatjuk az átszitált kakaóval és a dióval.
Vízgőz fölött, kézi habverővel folyamatosan kevergetve egyneművé, oldódásig dolgozzuk a feldarabolt vajat, a cukrot és a tojást. A gőzről levéve a rummal együtt a diós kekszhez adjuk, alaposan elkeverjük.
A lapokat és a krémet a tortaformában egymásra rétegezzük, felülre lap kerüljön. 1 éjszakát pihentetjük.
A zselatint 30 ml vízbe áztatjuk. A többi vizet, a porcukrot, a kakaót és a tejszínt folyamatosan kevergetve felforraljuk, majd kis lángon 4–5 percet gyöngyöztetjük. A tűzről levéve 10 percet pihentetjük, beleforgatjuk a zselatint, leszűrjük, és további 10 percet pihentetjük, közben időnként átkeverjük. Végül a formából kivett tortára öntjük, hagyjuk az oldalán is lefolyni. Tetszés szerint díszítjük, és a máz dermedése után szeletekre vágva kínáljuk.


Karfiolpüré



Hozzávalók:
2 közepes karfiol
1–1,5 dl tej (1,5%-os)
a tálaláshoz:
zöldfűszer


A kariolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, és enyhén sós, forrásban lévő vízben puhára főzzük. Leszűrjük, hozzáöntjük a felforralt tejet, és botmixerrel krémesre mixeljük. Utánízesítjük sóval, és tetszőleges zöldfűszerrel meghintve, köretként tálaljuk.

Tipp: a karfiol semleges íze miatt bátran sózzuk a főzővizet.


Aludttejes-burgonyás pogácsa



Hozzávalók kb. 60 db-hoz:
a tésztához:
1 teáskanál cukor
3 dkg friss élesztő
1/2 dl langyos tej
2 dl aludttej
1/2 dl fehérbor
10 dkg (mangalica)zsír
1 tojássárgája
bő 1/2 kg liszt + kevés a nyújtáshoz
1 csapott evőkanál só
40 dkg főtt, áttört burgonya
a tetejére:
1 tojásfehérje


Az élesztőt krémesre keverjük a cukorral, a tej hozzáadásával felfuttatjuk. Tálas mixer edényébe öntjük az aludttejet és a bort, hozzáadjuk a zsírt, a tojássárgáját, a lisztet, a sót, a burgonyát és az élesztős tejet. A dagasztókarral egyneművé dolgozzuk, alaposan kidagasztjuk, majd tiszta konyharuhával letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük. Enyhén lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk, éles késsel berácsozzuk, és 4 cm-es pogácsákat szúrunk ki belőle. Mindet sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, a tetejüket megkenjük az enyhén felvert tojásfehérjével, és előmelegített, 210 fokos sütőben kb. 25 perc alatt pirosra sütjük.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2021. júniusi számában.

Zöldfűszeres csirkemell



Hozzávalók:
kb. 50 dkg csirkemellfilé
frissen őrölt fekete bors
2 evőkanál mustár
2–3 evőkanál kókuszolaj
1 kávéskanál aprított petrezselyemzöld
1 kávéskanál morzsolt rozmaring
1 kávéskanál morzsolt kakukkfű
1 kávéskanál morzsolt majoránna
1 kávéskanál morzsolt bazsalikom
1 kávéskanál morzsolt tárkony
1 kávéskanál morzsolt zsálya
1 vöröshagyma
1–2 evőkanál kókuszliszt
4 dl kókusztejszín
a tálaláshoz:
főtt gluténmentes tészta


A csirkemellet csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, elkeverjük a mustárral. Lefedve 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap a felhevített kókuszolajon átpirítjuk, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Ízesítjük a zöldfűszerekkel, és lefedve, kis lángon puhára pároljuk. Belereszeljük a megpucolt vöröshagymát, behabarjuk a kókuszliszttel elvegyített kókusztejszínnel. Utánízesítjük sóval, borssal, és pár percig még rotyogtatjuk. Főtt tésztával tálaljuk.


A receptet a Kókusz Világ támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2020. májusi számában.