Kókuszos joghurtkrém



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 6–8 személyre:
2   k i s   p o h á r   ( 2 × 1 8 0   g )   g ö r ö g   j o g h u r t
5 0   g   p o r c u k o r
8 0 0   m l   k ó k u s z t e j s z í n
1 0 0   g   k ó k u s z r e s z e l é k
2   c s o m a g   ( 2 × 2 0   g )   z s e l a t i n   f i x
a tálaláshoz:
k ó k u s z c s i p s z
b a b a p i s k ó t a
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A joghurtot, a porcukrot, a kókuszreszeléket és 400 ml kókusztejszínt kézi habverővel alaposan elkeverünk. A maradék kókusztejszínt lágy habbá verjük, a vége felé hozzáadjuk a zselatint. Óvatos mozdulatokkal a joghurtba forgatjuk. A krémet sima végű habzsákból poharakba adagoljuk, néhány órára hűtőbe tesszük. Kókuszcsipsszel meghintve, babapiskótával kínáljuk.


A receptet a Kókusz Világ támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2017. áprilisi számában.

Tojáskrémes miniroló



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 20 db-hoz:
1   c s o m a g   ( 2 7 0   g )   k é s z r e   n y ú j t o t t   l e v e l e s   t é s z t a
a krémhez:
7   f ő t t   t o j á s
s ó
5 0   m l   t e j s z í n
1   t e á s k a n á l   m u s t á r
2   t e á s k a n á l   r e s z e l t   t o r m a
a formákhoz:
o l v a s z t o t t   v a j
továbbá:
b r o k k o l i c s í r a
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A leveles tésztát kitekerjük, a hosszabbik oldala mentén – derelyemetszőval – 20 db, 2 cm széles csíkra vágjuk. A miniroló-formát megkenjük vajjal, rátekerünk 1 tésztacsíkot. A többi formával és tésztával is így járunk el. A tekercseket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben 20–25 perc alatt aranyszínűre sütjük. A sütőből kivéve pár percig hűlni hagyjuk, majd a tésztát óvatosan lecsúsztatjuk a formákról. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A tojást nagyobb darabokra vágjuk, késes aprítóba tesszük. A só, a tejszín, a mustár és a torma hozzáadásával pépesítjük. A krémet sima csövű habzsákból a rolókba töltjük, a végüket a csírába mártjuk, kézzel kicsit rájuk is tapasztva azt. Tálcára sorakoztatva tálaljuk, a megmaradt krémet tálkában kínáljuk hozzá.


A receptet a Bioháló támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2017. márciusi számában.

Csokoládés-pekándiós tallér



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók kb. 65 db-hoz:
1 8 0   g   l i s z t
1   c s o m a g   ( 1 2   g )   s ü t ő p o r
8 0   g   p o r c u k o r
8 0   g   a r a n y b a r n a   n á d c u k o r
1   n a g y   c s i p e t   s ó
1 0 0   g   j é g h i d e g   v a j
1 5 0   g   p e k á n d i ó   d u r v á r a   d a r á l v a
1 5 0   g   é t c s o k o l á d é - p a s z t i l l a
1   t o j á s
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A lisztet elkeverjük a sütőporral és a porcukorral, tálas mixer tartályába szitáljuk. Hozzáadjuk a cukrot, a sót, nagy lyukú reszelőn belereszeljük a vajat, és a dagasztókarral morzsásra dolgoztatjuk. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és a pekándió, a csokoládé és a tojás hozzáadásával gyors mozdulatokkal egyneművé gyúrjuk. 2 részre osztjuk, mindkettőből kb. 4 cm átmérőjű rudat formázunk. Folpakba csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük.
A rudakból 1 cm széles szeleteket vágunk, mindet sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, helyet hagyva köztük, mert sülés közben kissé terülnek. Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük.


A receptet a Magosbolt támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2017. áprilisi számában.

Sonkakrém



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók:
k b .   5 0 0   g   f ő t t ,   f ü s t ö l t   s o n k a   ( m a r a d é k   i s   l e h e t )
1   v ö r ö s h a g y m a
2 – 3   c s e m e g e u b o r k a
2 5 0   g   m a s c a r p o n e
2 – 3   e v ő k a n á l   t e j s z í n e s   t o r m a k r é m
1   e v ő k a n á l   m a g o s   m u s t á r
f r i s s e n   ő r ö l t   f e k e t e   b o r s
s ó
a tálaláshoz:
b a g e t t
p ó r é h a g y m a c s í r a
f ő t t   ( f ü r j ) t o j á s
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A falatnyi darabokra vágott sonkát, a megpucolt hagymát és az uborkát késes aprítóval ledaráljuk. Összekeverjük a mascarponével, a mustárral és a tormával, ízesítjük sóval és borssal. Bagettszeletekre kenve, tojáskarikákkal díszítve, csírával meghintve kínáljuk.


A receptet a Bioháló támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2017. áprilisi számában.

Pásztortarhonya



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 4 személyre:
1 0 0   g   f ü s t ö l t   s z a l o n n a
1   k i s e b b   v ö r ö s h a g y m a
2 5 0   g   t a r h o n y a
s ó
f r i s s e n   ő r ö l t   f e k e t e   b o r s
ő r ö l t   p i r o s p a p r i k a
3 – 4   b u r g o n y a
a tálaláshoz:
a p r í t o t t   p e t r e z s e l y e m z ö l d
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A hagymát és a burgonyát megpucoljuk, előbbit apró, utóbbit kb. 1 cm-es kockákra vágjuk. A szalonnát is apróra kockázzuk, majd lábasban zsírjára sütjük – ha túl sok a zsírja, leöntünk belőle, ha kevés, zsírral vagy olajjal pótoljuk. Rátesszük a hagymát, megdinszteljük, beleszórjuk a tarhonyát, és pár perc alatt aranyszínűre pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük pirospaprikával, majd rögtön felöntjük kb. 500 ml forrásban lévő vízzel. Hozzáadjuk a burgonyát, és lefedve, kis lángon puhára pároljuk. Főzés közben időnként megkeverjük, és szükség szerint pótoljuk a vizet. A tűzről levéve a fedőt duplán hajtogatott konyharuhával letakarjuk, és hagyjuk teljesen készre puhulni az ételt. Petrezselyemzölddel meghintve, savanyúsággal tálaljuk. Ízlés szerint tovább gazdagíthatjuk füstölt kolbásszal.


A recept megjelent a Kifőztük gaszromagazin 2017. februári számában.

Kakaós-mézes húsvéti tojás



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók:
a tésztához:
1 5 0   g   v a j
5 0   m l   t e j
1 5 0   g   c u k o r
1 5 0   g   m é z
3 0   g   c u k o z a t l a n   k a k a ó p o r
5 0 0   g   l i s z t
1   t e á s k a n á l   s z ó d a b i k a r b ó n a
1   t e á s k a n á l   m é z e s k a l á c s   f ű s z e r k e v e r é k
az írókához:
1   t o j á s f e h é r j e
k b .   2 0 0   g   p o r c u k or
1   t e á s k a n á l   é t k e z é s i   k e m é n y í t ő
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A vajat a tejjel, a cukorral, a mézzel és a kakaóval addig melegítjük, amíg egynemű folyadékot nem kapunk. A tűzről levéve hűlni hagyjuk, közben többször megkeverjük. A szódabikarbónával összeforgatott lisztet gyúródeszkára szitáljuk. Hozzáadjuk a fűszerkeveréket és a langyosra hűlt mézes elegyet, tésztává gyúrjuk. Folpakba csomagolva 1,5 órára hűtőbe tesszük.
Lisztezett felületen 3–4 mm vékonyra nyújtjuk, és húsvéti kiszúró készlettel tetszőleges formákat szúrunk ki belőle. Mindet sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben a tojásokat 10–12, a kisebb figurákat 6–8 perc alatt készre sütjük. Tálcára szedve hagyjuk teljesen kihűlni.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd – a habot tovább verve – fokozatosan adagolva hozzászitáljuk a keményítővel elkevert porcukrot (a mennyisége a fehérje nagyságától függ, lehet, hogy nem kell mind). Sűrűn folyós masszát kell kapnunk. Apró lyukú csővel ellátott habzsákba szedjük, és tetszés szerint díszítjük a húsvéti mézeseket. A máz teljes dermedése után kínáljuk. Szépen becsomagolva ajándékba vagy a locsolóknak is adhatjuk.


A receptet a Cookori.com támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2017. áprilisi számában.

Szivárvány zabkása



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 4 személyre:
t e j
a p r ó   s z e m ű   z a b p e h e l y
s z í n e s   k a n d i s c u k o r p á l c a
a díszítéshez:
e n y h é n   é d e s í t e t t   t e j s z í n h a b
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

250 ml tejhez 50 g zabpelyhet és 2 kandiscukorpálcát számítunk.
A tejet felforraljuk, közben feloldjuk benne a kandiscukrot – erőteljesebb színű cukrot használjunk, a pasztellszínűek nem színezik kellően a desszertet. Beleszórjuk a zabpelyhet, és pár percnyi főzéssel besűrítjük. Ezzel a módszerrel a különféle színű kandiscukorpálcákkal különböző színű zabkásákat készítünk, amiket tetszőleges sorrendben poharakba rétegezünk. Miután szoba-hőmérsékletűre hűltek, néhány órára mindet hűtőbe tesszük. Tálalás előtt tejszínhabbal díszítjük. (A sárga és a narancssárga színű kandiscukorpálcával készített zabkásába ízlés szerint apróra vágott kandírozott citrom- és/vagy narancshéjat is keverhetünk.)


A receptet a Candyfour támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2017. márciusi számában.

Tejszínes-narancsos máktorta



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 23 cm átmérőjű tortához:
a laphoz:
1 5 0   g   d a r á l t   m á k
2   e v ő k a n á l   l i s z t
1 / 2   c s o m a g   ( 6   g )   s ü t ő p o r
5   t o j á s f e h é r j e
1 0 0   g   p o r c u k o r
a narancsos krémhez:
5   t o j á s s á r g á j a
1 0 0   g   a r a n y b a r n a   n á d c u k o r
1   c s o m a g   ( 4 0   g )   v a n í l i a í z ű   p u d i n g p o r
3 0 0   m l   t e j
1 0 0   g   v a j
3   e v ő k a n á l   n a r a n c s s z ö r p
továbbá:
k b .   1 5   b a b a p i s k ó t a
k b .   1 0 0   m l   1 0 0 % - o s   n a r a n c s l é
a mascarponés krémhez:
5 0 0   m l   t e j s z í n   ( 3 3 % - o s )
1   c s o m a g   ( 2 0   g )   z s e l a t i n   f i x
1   e v ő k a n á l   c u k o r
2 5 0   g   m a s c a r p o n e
a díszítéshez:
s z e m e s   m á k
k a n d í r o z o t t   n a r a n c s h é j
k a n d í r o z o t t   c i t r o m h é j
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A mákot elvegyítjük az átszitált liszttel és sütőporral. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé hozzáadjuk az átszitált porcukrot. Fakanállal óvatosan beleforgatjuk a mákos elegyet, és az alján sütőpapírra bélelt tortaformába öntjük. Előmelegített, 180 fokos sütőben 20–25 perc alatt készre sütjük. Pár percig a formában pihentetjük, majd lepattintjuk róla a karimát, és a lapot rácsra téve hagyjuk kihűlni.
A tojássárgáját krémesre keverjük a cukorral és a pudingporral, hozzáadjuk a tejet, és kis lángon, állandóan kevergetve besűrítjük. A vajat kihabosítjuk, hozzádolgozzuk a szörpöt és a kihűlt pudingot.
A mákos tésztáról eltávolítjuk a sütőpapírt, és a lapot az időközben elmosogatott tortaformába helyezzük. Ráhalmozzuk a narancsos krémet, majd körkörösen kirakjuk a narancslébe áztatott babapiskótával. Folpakkal letakarva néhány órára hűtőbe tesszük. A tejszínt kemény habbá verjük, a vége felé hozzáadjuk a cukrot és a zselatint, mjad óvatosan a mascarponébe forgatjuk. A tortáról eltávolítjuk a karimát, a krémmel vékonyan bevonjuk a süteményt. A maradékot habzsákba töltjük, és csókokat nyomunk a desszert tetejére. Mákkal és kandírozott citrushéjjal hintjük meg, szeletekre vágva kínáljuk.


A receptet a Magosbolt támogatta, megjelent a Kifőztük gaszromagazin 2017. februári számában.

Marcipános-mentás csokoládékosár



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 24 db-hoz:
a tésztához:
2 0 0   g   j é g h i d e g   v a j
2 6 0   g   l i s z t
2   k i s e b b   t o j á s
a formákhoz:
k e v é s   v a j
a marcipánhabhoz:
5 0   g   v a j
2 0 0   g   m a r c i p á n
2   t o j á s f e h é r j e
a csokoládékrémhez:
2 0 0   g   t e j c s o k o l á d é
2   f r i s s   t o j á s s á r g á j a
2   k á v é s k a n á l   m o r z s o l t   b o r s m e n t a
4 0 0   m l   t e j s z í n
a díszítéshez:
g y ö n g y h á z f é n y ű   é t e l s p r a y
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A borsmentakivonathoz a vaníliakivonatban elkeverjük a mentát, 1 éjszakán át ázni hagyjuk, majd másnap papír teafilteren átszűrjük.
A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, nagy lyukú reszelőn belereszeljük a vajat, és tálas mixerben, a dagasztókarral keverni kezdjük. Miután egynemű morzsás lett, hozzáadjuk a tojást, és összeálló tésztává dolgoztatjuk. A mini muffintepsi mélyedéseit kevés olvasztott vajjal kikenjük. A tésztát 24 egyforma részre osztjuk, mindet golyóvá formáljuk, majd kézzel kör alakúra lapítjuk, és kibéleljük velük a mélyedéseket.
A habhoz nagy lyukú reszelőn lereszeljük a vajat és a marcipánt, majd a tojásfehérje hozzáadásával habosra keverjük. A krémet kávéskanállal a mélyedésekbe adagoljuk. A tésztakosarakat előmelegített, 210 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük, rácsra szedves hagyjuk őket kihűlni.
A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, kicsit hűlni hagyjuk, majd hozzádolgozzuk a tojássárgáját. A tejszínbő kemény habot verünk, és 3 kávéskanál borsmentakivonattal együtt a csokoládéba forgatjuk – néhány evőkanálnyi habot kézi mixerrel hozzákeverve lazírtjuk a csokoládét, a többit fakanállal forgatjuk bele. 1 órára hűtőbe tesszük, majd csillagcsöves habzsákba töltjük, és a marcipános tésztakosarakra halmozzuk. Gyöngyházfényű ételspray-vel díszítjük, tálalásig hűtőbe tesszük.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2016. novemberi számában.

Tejfölös-mustáros tarja sajtos burgonyapürével



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 2–4 személyre:
4   s z e l e t   s e r t é s t a r j a
s ó
1   n a g y   p o h á r   ( 3 3 0   g )   l a k t ó z m e n t e s   t e j f ö l
2   e v ő k a n á l   m u s t á r
o l a j
a körethez:
1   k g   b u r g o n y a
s ó
5 0   g   l a k t ó z m e n t e s   v a j
k b .   2 0 0   m l   l a k t ó z m e n t e s   t e j
5 0   g   l a k t ó z m e n t e s   t r a p p i s t a   s a j t
f r i s s   z ö l d s a l á t a
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A húst enyhén klopfoljuk, sóval mindkét oldalát bedörzsöljük, és 1/2 órát pihentetjük. A tejfölt simára keverjük a mustárral megmártjuk benne a tarja mindkét oldalát, és enyhén kiolajozott tepsibe fektetjük. A maradék mustáros tejfölt a tetejére simítjuk, alufóliával letakarjuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben 1 órán át sütjük. A fóliát eltávolítjuk, a húst – többször megfordítva – addig pirítjuk, amíg szép piros nem lesz, közben az ízes tejfölt magába szívja. Amíg sül a hús, elkészítjük a köretet: a burgonyát megtisztítjuk, nagyobb kockákra vágjuk. Enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük. Hozzáadjuk a vajat, a felforralt tejet, a reszelt sajtot, és burgonyatörővel egyneművé pürésítjük. A tejfölös húst a burgonyapürével és friss zöldsalátával tálaljuk.


A receptet a Mizo támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2017. januári számában.