Gyümölcsmártás



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 6–8 személyre:
1   ü v e g   ( 7 2 0   m l )   m e g g y b e f ő t t
4   k i s e b b ,   s a v a n y k á s   a l m a
1   l   v í z
1 / 2   v a n í l i a r ú d   k i k a p a r t   m a g j a i
4   c i t r o m k a r i k a
ő r ö l t   f a h é j
ő r ö l t   s z e g f ű s z e g
k b .   3   e v ő k a n á l   c u k o r
1   n a g y   p o h á r   ( 3 3 0   g )   t e j f ö l
k b .   3   e v ő k a n á l   l i s z t
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A meggyet a levével együtt nagy lábasba öntjük. Az almát meghámozzuk, vékony cikkekre vágjuk, és a meggyhez adjuk. Felöntjük a vízzel, ízesítjük a vaníliával (a hüvelyt is beletehetjük), a citrommal, a fahéjjal, a szegfűszeggel, a cukorral, és kis lángon főzni kezdjük. Közben a lisztet kézi habverővel elkeverjük a tejfölben. Miután a mártásalap felforrt, hőkiegyenlítéses módszerrel behabarjuk, néhány percig még rotyogtatjuk, végül sós vízben főtt burgonya és grillezett csirkemell mellé kínáljuk. (Tálalás előtt ízlés szerint a citromot és a vaníliahüvelyt eltávolíthatjuk a mártásból.)


Csokoládés tejberizskocka



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 20×32 cm-es tepsihez:
a tejberizshez:
2 5 0   g   a r b o r i o   r i z s
5 0   g   c u k o r
1   l   t e j
1 0 0   m l   t e j s z í n
továbbá:
4   t o j á s
1 0 0   g   v a j
1 0 0   g   p o r c u k o r
1   c s o m a g   ( 1 2   g )   s ü t ő p o r
2 0 0   g   l i s z t
1 0 0   g   é t c s o k o l á d é
a tetejére:
p o r c u k o r
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A hozzávalókból a szokott módon tejberizst készítünk, majd hagyjuk kihűlni.
A vajat, a porcukrot és a tojássárgáját krémesre keverjük. Hozzádolgozzuk a sütőporral elvegyített, átszitált lisztet, az aprított csokoládét és a tejberizst, majd óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjéből vert kemény habot. A sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és előmelegített, 180 fokos sütőben, kb. 40 perc alatt készre sütjük.
Miután kihűlt, kockákra vágjuk, és porcukorral meghintve tálaljuk.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2016. augusztusi számában.

Segítsüti 2016 ősz



Bízom benne, hogy a legtöbb olvasó hallott már a Segítsütiről. :) A 2009-ben indult kezdeményezés lényege évente 2 alkalommal – tavasszal és ősszel – gasztrobloggerek civil összefogásával szervezett jótékonysági süteményárverés, melynek részleteiről itt olvashattok. Először tavaly ősszel járulhattam hozzá a nagyszerű kezdeményezéshez egy kis süteménnyel, és legnagyobb örömömre idén is meghívást kaptam a szervezőktől. :) Idén ősszel a Peter Cerny Alapítványt támogatjuk a süteményekkel, illetve az értük felajánlott összegekkel. Az alapító célja annak az anyagi, technikai és személyi bázisnak megteremtése, amely biztosítja a koraszülöttek, a beteg újszülöttek és csecsemők mentését, szállítását, intenzív ellátását, valamint a gyermekek intenzív kezelését követő teljeskörű gondozási és rehabilitációs feladatokat. Ennek a nemes célnak a támogatását szeretném kérni a marcipános-mentás csokoládékosarakkal: a linzerkosárkák marcipános habbal sültek, majd kaptak egy mentás csokoládékoronát. :)


A süteményekre 2016. szeptember 12-én, hétfőn 8:00 órától 2016. szeptember 15-én, csütörtökön 16:00 óráig lehet licitálni a Segítsüti honlapján. A felajánlott édességet az kapja, aki a legmagasabb összeggel licitál rá. Akinek tetszik a sütemény és szívesen megkóstolná, kérem, hogy licitáljon rá a Segítsütin, de azt is nagyon megköszönöm, ha hírét viszitek a kezdeményezésnek. :) Ezeket a finomságokat a sok csokoládékrém miatt nem fogom tudni postázni, ezért mindenképpen személyes átadással fog eljutni a licitnyerteshez. Elsősorban Nyíregyházán vagy környékén tudjuk bonyolítani az átadást, illetve előzetes egyeztetést követően Budapesten is átvehetők a kosárkák. :) Hajrá Segítsüti, támogassuk minél nagyobb összeggel a beteg gyerekek ellátását segítő alapítványt. :)


Alkoholmentes grépfrútkoktél



Hozzávalók:
1 dl frissen facsart citromlé
3 evőkanál porcukor
6 dl grépfrútlé
tonik
jégkocka


A porcukrot addig keverjük a citromlében, amíg fel nem oldódik, majd hozzáadjuk a grépfrútlevet. A poharakba jégkockát teszünk, tetszés szerinti mennyiségű grépfrútlevet öntünk rá, végül felöntjük tonikkal. Azonnal kínáljuk.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2016. augusztusi számában.

Zöldfűszeres-parajos lasagne



Hozzávalók 8 személyre, kb. 30x38 cm-es tepsihez:
kevés olaj
4 vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
20 dkg apró kockára vágott húsos, füstölt szalonna
2 sárgarépa
1 szárzeller
1,3 kg darált sertéscomb

frissen őrölt fekete bors
4 (4x40 dkg) hámozottparadicsom-konzerv (darabolt)
csili (elhagyható)
4 (4x125 g) zöldfűszeres krémsajt
16–18 dkg reszelt sajtkeverék
5 dl tejszín
50 dkg parajos ízesítésű lasagne tésztalap
20 dkg reszelt edami és mozzarella sajt vegyesen
a tálaláshoz:
aprított petrezselyemzöld


A zöldségféléket megtisztítjuk, a hagymákat apró kockákra, a zellerszárakat vékony szeletekre vágjuk, a sárgarépát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A felhevített olajon üvegesre pirítjuk a szalonnát és a hagymát. Hozzáadjuk a sárgarépát és a zellert, majd pár percnyi sütés után a darált húst. Ízesítjük sóval, borssal és csilivel. Addig pirítjuk, amíg a hús mindenhol kifehéredik, ekkor beleöntjük a paradicsomot, majd kis lángon addig rotyogtatjuk, amíg kissé be nem sűrűsödik. Közben a besamelhez összekeverjük a krémsajtot, a sajtkeveréket és a tejszínt. A tepsibe szedünk keveset a raguból, befedjük tésztalapokkal és besamellel – a tésztalapok főzés nélkül, nyersen kerülnek az ételbe, az alufólia alatti sütés során szépen megpuhulnak. A rétegezést folytatjuk, raguval fejezzük be, majd a tetejét megszórjuk az edami és mozzarella sajttal. Alufóliával lefedjük, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 50 percig sütjük. A fóliát eltávolítva még 10 percig pirítjuk, majd kockákra szelve, petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk.


Zöldborsóleves májgaluskával



Hozzávalók 6 személyre:
1 csomó újhagyma
kevés olaj
3–4 sárgarépa
2 petrezselyemgyökér
30 dkg zöldborsó (tisztítva mérve, fagyasztott is lehet)

frissen őrölt fekete bors
ételízesítő
morzsolt majoránna
2 zsemle
tej
kb. 40 dkg csirkemáj
2 gerezd fokhagyma
2 tojás
aprított petrezselyemzöld
4–5 evőkanál zsemlemorzsa


A megtisztított újhagymát felkarikázzuk. A zöld szárrészt kevés olajon megpirítjuk, félretesszük. A többi hagymakarikát nagy lábasban néhány evőkanálnyi olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a megtisztított, vékony karikákra vágott sárgarépát, petrezselymet, valamint a borsót. Kb. 10 percnyi pirítás után felöntjük 2,5 l vízzel, fűszerezzük sóval, borssal és házi ételízesítővel. Nagy lángon felforraljuk, majd lefedve, kis lángon a zöldségek puhulásáig főzzük. Közben a zsemlét tejbe áztatjuk, a májat elkaparjuk. A kifacsart zsemléhez adjuk a májat, a tojást, ízesítjük a zúzott fokhagymával, sóval, borssal, majoránnával és petrezselyemzölddel. A zsemlemorzsa hozzáadásával egynemű masszává állítjuk össze, és pihenni hagyjuk. A főzési idő vége felé a levesbe szaggatjuk, pár perc alatt készre főzzük, közben még utánízesítjük. Tálalásnál aprított petrezselyemzölddel szórjuk meg.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2016. augusztusi számában.