Laktózmentes sárga túró



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók:
1   l   l a k t ó z m e n t e s   t e j   ( 2 , 8 % - o s )
1   c s i p e t   s ó
1 0   t o j á s
1   p ú p o z o t t   t e á s k a n á l   1 : 4   n é g y s z e r e s   e r ő s s é g ű   é d e s í t ő s z e r
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A tejet vastag aljú lábasban forrni tesszük, ízesítjük a sóval. Közben a tojást és az édesítőszert kézi habverővel alaposan elkeverjük. A felforrt tej alatt takarékra vesszük a lángot, és óvatosan hozzáöntjük a tojást. Kis lángon, kevergetve addig főzzük, amíg el nem kezd túrósodni, a túró és a savó láthatóan el nem válik egymástól. Nagyobb szűrőt gézzel bélelünk, beleöntjük a túrót, elegyengetjük, és a túllógó textillel betakarjuk. 1 éjszakán át hagyjuk csepegni – nem kell nyomkodni, magától is szépen lecsepeg. Másnap lapos tányérra borítjuk, és sonka, főtt tojás, kalács mellé kínáljuk. Ízlés szerint készíthetjük édesebbre, és kerülhet bele mazsola is.


Csokoládés túrókrémes torta



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 26 cm-es tortához:
a tésztához:
4   t o j á s
2 5 0   g   c u k o r
2 0 0   m l   o l a j
2 0 0   m l   n a r a n c s l é   ( 1 0 0 % - o s )
3 0 0   g   l i s z t
1   c s o m a g   ( 1 2   g )   s ü t ő p o r
4 0   g   c u k r o z a t l a n   k a k a ó p o r
a krémhez:
6 0 0   m l   t e j s z í n
5 0 0   g   t ú r ó
1 0 0   g   c u k o r
2 5 0   m l   t e j
2 0 0   g   c s o k o l á d é   ( 7 0 %   k a k a ó t a r t a l m ú )
1 2   z s e l a t i n l a p
a díszítéshez:
c i t r o m f ű -   v a g y   m e n t a l e v é l
i d é n y g y ü m ö l c s
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A tojást és a cukrot kézi mixerrel kihabosítjuk. Hozzákeverjük az olajat és a narancslevet, majd fakanállal óvatosan beleforgatjuk a sütőporral és a kakaóval elvegyített, átszitált lisztet. Az alján sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!) Pár percnyi hűtés után eltávolítjuk a tortakarikát, és a tésztát rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni. A kissé domború tetejét levágjuk, félretesszük, a megmaradt tésztát lapjában kettévágjuk.
A tejszínt kemény habbá verjük, a túrót kikeverjük a cukorral. A tejet kis lángon összeforraljuk a csokoládéval, közben a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A csokoládés tejet levesszük a tűzről, és egyesével feloldjuk benne a zselatinlapokat. Hőkiegyenlítéses módszerrel összedolgozzuk a túróval, végül beleforgatjuk a tejszínhabot.
Az időközben megtisztított tortaformát sütőpapírral körben megmagasítjuk. Beletesszük az alsó lapot, ráhalmozzuk és elegyengetjük a krém 3/4-ét. Ráhelyezzük a másik lapot, befedjük a maradék krémmel. A tetejére morzsoljuk a levágott, félretett tésztát, és néhány órára – vagy akár 1 éjszakára – hűtőbe tesszük dermedni. Citromfűlevéllel és idénygyümölccsel díszítve, szeletekre vágva kínáljuk.


Dupla túródesszert



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók kb. 31 cm-es őzgerincformához:
1 0 0   g   l a k t ó z m e n t e s   v a j
1 0 0   g   p o r c u k o r
2   e v ő k a n á l   v a n í l i á s   c u k o r
5 0 0   g   l a k t ó z m e n t e s   t ú r ó
1   b i o c i t r o m   r e s z e l t   h é j a
4 0 0   m l   l a k t ó z m e n t e s   t e j
2 5   g   z s e l a t i n p o r
4   l a k t ó z m e n t e s   n a t ú r   t ú r ó d e s s z e r t
a mázhoz:
5 0   g   g l u t é n m e n t e s   é t c s o k o l á d é
1   t e á s k a n á l   o l a j
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A vajat és a kétféle cukrot kézi mixerrel kihabosítjuk, majd hozzádolgozzuk a túrót és a citromhéjat is. A zselatint elkeverjük a tejjel, és addig melegítjük, amíg fel nem oldódik benne. Miután langyosra hűlt, továbbra is a kézi mixert használva a túrókrémbe forgatjuk. A lágy massza felét folpakkal bélelt őzgerincformába öntjük, hosszában a közepére sorakoztatjuk a túródesszerteket, majd befedjük a maradék masszával. A lelógó folpakot ráhajtva 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap a formából tálcára fordítjuk, eltávolítjuk a fóliát. A csokoládét az olajjal vízgőz fölött megolvasztjuk, és tetszőleges mintázatban a desszertre csorgatjuk. A túrós rudat a máz dermedéséig visszatesszük a hűtőbe. Ujjnyi vastag szeletekre vágva tálaljuk.


Epres-kivis smoothie



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 2–3 személyre:
2 5 0   g   é r e t t ,   í z e s   e p e r
2   n a g y o b b ,   é r e t t   k i v i
k b .   2   e v ő k a n á l   m é z
1 0 0 – 2 0 0   m l   v í z
n é h á n y   j é g k o c k a
a díszítéshez:
c i t r o m f ű l e v é l
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

Az epret és a kivit megtisztítjuk, feldaraboljuk, a turmixgép kelyhébe halmozzuk. A méz, a víz és a jégkocka hozzáadásával turmixoljuk. Poharakba adagolva, citromfűlevéllel díszítve azonnal tálaljuk és fogyasztjuk.