⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók:
1 n a g y h á t s ó s e r t é s c s ü l ö k ( k b . 2 k g )
az előfőzéshez:
s ó
e g é s z f e k e t e b o r s
5 – 6 b a b é r l e v é l
2 v ö r ö s h a g y m a
1 f o k h a g y m a
2 n a g y o b b s á r g a r é p a
2 n a g y o b b p e t r e z s e l y e m g y ö k é r
1 k i s e b b k a r a l á b é
1 / 2 z e l l e r g u m ó
továbbá:
2 k g b u r g o n y a
4 – 5 v ö r ö s h a g y m a
4 – 6 g e r e z d f o k h a g y m a
s ó
f r i s s e n ő r ö l t f e k e t e b o r s
m o r z s o l t k a k u k k f ű
2 – 3 e v ő k a n á l o l a j
5 0 0 m l v i l á g o s s ö r
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝
A csülköt a sütést megelőző napon alaposan megmossuk, megtisztítjuk. Nagy lábasba tesszük, bátran ízesítjük sóval, egész fekete borssal, a babérlevéllel, és beletesszük a megtisztított vörös- és fokhagymát. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, nagy lángon felforraljuk, majd lefedve, kis lángon 1,5 órát főzzük. Hozzáadjuk a megtisztított zöldségeket, és további kb. 2 óra alatt készre főzzük. Leszűrjük, és a kihűlt húst éjszakára hűtőbe tesszük (a zöldségeket pedig jóízűen elfogyasztjuk).
Másnap megtisztítjuk a burgonyát és a kétféle hagymát, a krumplit és a vöröshagymát nagyobb cikkekre vágjuk, tálba tesszük. Hozzáadjuk a hosszában kettévágott fokhagymagerezdeket, sózzuk, borsozzuk, ízesítjük kakukkfűvel, és összeforgatjuk az olajjal.
A csülköt nagyobb tepsibe tesszük, körérendezzük a hagymás burgonyát, és előmelegített, 200 fokos sütőben készre sütjük, kissé meg is pirítjuk. A sörrel időnként meglocsoljuk a húst, hogy a bőre jó ropogósra süljön.
Párolt lila káposztával vagy savanyúsággal kínáljuk.