Sajtos-sonkás mosoly



Hozzávalók 8 db-hoz:
2 csomag (2x27 dkg) készre nyújtott leveles tészta
15 dkg vékony szelet sonka
15 dkg vékony szelet trappista sajt
1 tojás
néhány olívabogyó
a tálaláshoz:
zöldsaláta


A levelestészta-lapokat kitekerjük, így kb. 25x40 cm-es téglalapokat kapunk. Az egyiket kirakjuk a sonkaszeletekkel, rásorakoztatjuk a sajtot, és befedjük a másik tésztalappal. Finoman összenyomjuk, majd 9 cm átmérőjű fánkszaggatóval 8 kört szúrunk ki belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és mindet mintázzuk a zsemlepecséttel, egészen a sütőpapíris lenyomva a formázót. A szemek helyén eltávolítjuk a felső tésztalapot és a sajtdarabot – csak az alsó tésztalap és a sonka maradjon. A mosolygó fekejet az enyhén felvert tojással lekenjük, előmelegített, 180 fokos sütőben készre sütjük. Miután langyosra hűltek, a szemeket olívakarikákkal hangsúlyozzuk. Friss zöldsalátával tálaljuk.


A receptet a Cookori.com támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2016. májusi számában.

Rózsabimbómuffin



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 12 db-hoz:
a rózsavízhez és a díszítéshez:
5 0   m l   v í z
1   c s o m a g   ( 8   g )   s z á r í t o t t   r ó z s a b i m b ó
a tésztához:
1 2 5   g   s z o b a - h ő m é r s é k l e t ű   v a j
1 2 5   g   p o r c u k o r
2   t o j á s
1 2 5   g   l i s z t
1 / 2   c s o m a g   ( 6   g )   s ü t ő p o r
7 5   g   f e h é r   c s o k o l á d é
2   e v ő k a n á l   t e j
a krémhez:
2 5 0   g   m a s c a r p o n e
3   z s e l a t i n l a p
3 0 0   m l   t e j s z í n   ( 3 3 % - o s )
1 – 2   e v ő k a n á l   v a n í l i á s   c u k o r
a díszítéshez:
g y ö n g y h á z f é n y ű   é t e l s p r a y   ( e l h a g y h a t ó )
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A sütést megelőző este a díszítéshez félreteszünk 12 szép rózsabimbót. A többit a vízzel kis lábasban, takaréklángon felforraljuk. A tűzről levéve lefedjük, és 1 éjszakán át állni hagyjuk. Másnap papír teafilteren átszűrjük.
A vajat kihabosítjuk a porcukorral. Hozzáadjuk a tojást, 1 evőkanál rózsakivonatot, jól elkeverjük. Beleforgatjuk a sütőporral elkevert, átszitált lisztet és a késes aprítóval felaprított csokoládét. A tésztát a tejjel lazítjuk, majd a muffintepsi papírkapszlikkal bélelt mélyedéseibe adagoljuk. Előmelegített, 180 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük a muffinokat, majd rácsra szedve hagyjuk kihűlni.
A zselatint beáztatjuk. A megmaradt rózsakivonatot vízzel kiegészítjük 50 ml-re, melegíteni kezdjük, és feloldjuk benne a felpuhult zselatint. Hőkiegyenlítéses módszerrel a mascarponébe dolgozzuk. A tejszínből a vaníliás cukorral kemény habot verünk, a krémsajtba forgatjuk. 1–2 órára hűtőbe tesszük, végül csillagcsöves habzsákból a muffinok tetejére halmozzuk. Ételspray-vel és a félretett rózsabimbókkal díszítjük.


A receptet a Fűszerész támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2016. májusi számában.

Teás-csokoládékrémes torta



Hozzávalók 23 cm átmérőjű tortához:
a tésztához:
6 tojás
14 dkg cukor
4 evőkanál olaj
16 dkg liszt
1 csomag (12 g) sütőpor
továbbá:
sárgabaracklekvár
a sziruphoz:
1 dl ízesítés nélküli tea
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1–2 kandiscukorpálca
a krémhez:
20 dkg étcsokoládé (70% kakaótartalmú)
25 dkg mascarpone
2 dl tejszín
1 csomag (2 dkg) zselatin fix
a díszítéshez:
tealevél alakú formacukor


A tészta hozzávalóiból külön-külön 2 lapot sütünk. 3 tojást kihabosítunk 7 dkg cukorral, hozzáadunk 2 evőkanál olajat, majd 8 dkg lisztet, amit 6 g sütőporral előzőleg összeforgattunk. A masszát az alján sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük. A maradék hozzávalókból ugyanígy megsütjük a másik lapot.
Miután mindkettő kihűlt, az egyiket megkenjük lekvárral, rátesszük a másik lapot.
A sziruphoz a teát összeforraljuk a kakaóval, feloldjuk benne a cukrot. Amikor kihűlt, foltokban a tortára kanalazzuk.
A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, hagyjuk langyosra hűlni. A tejszínből a zselatinnal kemény habot verünk. A mascarponébe keverjük a csokoládét, és beleforgatjuk a habot. Bevonjuk vele a tortát, majd a formacukrokkal díszítjük.


A receptet a Candyfour támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2016. májusi számában.

Borsos zsemle



Hozzávalók 12 db-hoz:
a tésztához:
67 dkg liszt
1 csomag (7 g) szárított élesztő
1 teáskanál ausztrál sópehely vagy durva szemű tengeri só
2 teáskanál tarka bors
5 dl langyos víz
2 evőkanál olívaolaj
a tetejére:
1 tojás
ausztrál sópehely


A lisztet tálas mixer edényébe szitáljuk. Elkeverjük benne az élesztőt, a mozsárban összetört sópelyhet és borsot. Mélyedést készítünk a közepébe, beleöntjük a vizet és az olajat, majd a dagasztóspirállal szép fényes tésztát dagasztunk. Letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük. Átgyúrjuk, 12 egyforma részre osztjuk. Mindből zsemlét formázunk, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Beolajozott alufóliával lefedve hagyjuk a duplájára kelni, majd a lisztezett zsemlepecséttel mintázzuk úgy, hogy a sütőpapírig lenyomjuk a formázót. Addig hagyjuk pihenni, amíg a sütő 200 fokosra melegszik. A zsemléket lekenjük az enyhén felvert tojással, megszórjuk sópehellyel, és kb. 30 perc alatt készre sütjük.


A receptet a Cookori.com támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2016. májusi számában.

Tojáslikőrös eperflip



Hozzávalók 4-6 személyre:
20 dkg eper
1 teáskanál frissen facsart citromlé
1 dl tojáslikőr
méz (elhagyható)
6 jégkocka


A megtisztított epret a többi hozzávalóval turmixgépbe tesszük, és addig kevertetjük, amíg a jég össze nem törik. Poharakba töltve azonnal tálaljuk.
Az italt tetszés szerint le is lehet szűrni. A méz mennyisége a gyümölcs és a likőr édességétől függően változhat.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2016. májusi számában.

Retro vajas zsemle



Hozzávalók 7 db-hoz:
2 dl víz
7 dkg vaj
3 dkg cukor
1/2 csomag (3,5 g) szárított élesztő
1 tojás
45 dkg liszt
1 kávéskanál só


A vizet, a vajat és a cukrot addig melegítjük, amíg a vaj és a cukor teljesen fel nem olvad. Kézmelegre hűtjük, beleszórjuk az élesztőt, és kb. 10 percig pihentetjük. Tálas mixer edényébe öntjük, hozzáadjuk az enyhén felvert tojást, az átszitált lisztet és a sót. Egynemű, a tá falától elváló tésztává dagasztjuk. Letakarva, langyos helyen hagyjuk a duplájára kelni.
Finoman átgyúrjuk, 7 egyforma részre osztjuk, mindegyikből zsemlét gömbölyítünk, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Letakarva ismét kelni hagyjuk, közben vizes ecsettel lekenjük. A zsemlepecséttel mintázzuk, és addig hagyjuk pihenni, amíg a sütő bemelegszik – a pecsétet egészen mélyen, szinte a tepsiig nyomjuk a megkelt tésztába, sülés után így szépen látszik majd a kívánt minta. 190 fokon szép pirosra sütjük.


A receptet a Cookori.com támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2016. áprilisi számában.

Epres-mentás madársaláta



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók:
k b .   5 0 0   g   e p e r
1 0 0   g   m a d á r s a l á t a
8 – 1 0   m e n t a l e v é l
2   e v ő k a n á l   o l í v a o l a j
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

Az epret megtisztítjuk, cikkekre vágjuk. Megmossuk a salátát és a mentát, utóbbit vékony csíkokra metéljük. A hozzávalókat alaposan összeforgatjuk, és tálaljuk a salátát.


Kókuszvirág



Hozzávalók 15-20 db-hoz:
2 dl kókusztejszín
25 dkg szilárd kókuszolaj
7 dkg kókuszvirágcukor
7 dkg nyírfacukor
20 dkg kókuszreszelék


A kókusztejszín és a kókuszzsír felét a kókuszvirágcukorral kis lángon, állandóan kevergetve összeforraljuk. A tűzről levéve elvegyítjük benne a kókuszreszelék felét. 16x20 cm-es tepsibe halmozzuk, kanál fejével vagy tortalapáttal szépen elsimítjuk, és 1 éjszakára hűvös helyre tesszük.
A maradék kókusztejszínből, kókuszzsírból a nyírfacukorral és a megmaradt kókuszreszelékkel ugyanígy elkészítjük a fehér masszát. Másnap a barna és a fehér tésztából különböző méretű virágokat szaggatunk. A süteményeket hideg helyen tároljuk.

Tipp: a szaggatás után visszamaradt tésztát villával morzsalékosra törhetjük, joghurttal poharakba rétegezhetjük, a tetejüket kókuszreszelékkel hinthetjük meg.


A receptet a Kókusz Világ támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2016. áprilisi számában.

Csírás saláta csirkemellel



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 6 személyre:
k b .   8 0 0   g   c s i r k e m e l l f i l é
3   m a d á r s z e m c s i l i
3   e v ő k a n á l   m é z
3   e v ő k a n á l   k o n y a k
3   e v ő k a n á l   s z ó j a s z ó s z
1   v ö r ö s b a b - k o n z e r v   ( 2 5 0   g )
1   f e h é r b a b - k o n z e r v   ( 2 5 0   g )
1   k u k o r i c a k o n z e r v   ( 2 5 0   g )
1 0 0   g   z ö l d s a l á t a
5 0   g   p ó r é h a g y m a c s í r a
az öntethez:
2   e v ő k a n á l   f e h é r b o r e c e t
s ó
f r i s s e n   ő r ö l t   t a r k a   b o r s
3   e v ő k a n á l   o l í v a o l a j
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A húst filénként 3–4 szeletre vágjuk, leheletfinoman sózzuk. A csilit felaprítjuk (mozsárban is törhetjük), elkeverjük a mézzel, a konyakkal és a szójaszósszal. A húst bekenjük vele, és grillsütőben készre sütjük.
A kétféle babot és a kukoricát leszűrjük, hideg vízzel lemossuk, lecsepegtetjük. A csírával együtt a salátakeverékbe forgatjuk. Az ecetben elkeverjük a sót és a borsot, apránként beleöntjük az olajat is.
A salátát tányérokra halmozzuk, a tetejére rendezzük a csíkokra vágott húst, meglocsoljuk a dresszinggel. Azonnal tálaljuk.


A receptet a Bioháló támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2016. áprilisi számában.