Bőrös malackaraj köményes burgonyával



Hozzávalók:
2 kg bőrös malackaraj
3–4 evőkanál olaj

frissen őrölt fekete bors
1 evőkanál köménymag
5–6 gerezd fokhagyma
5–6 vöröshagyma
4 dl víz
3 dl világos sör
3 nagyobb sárgarépa
1/2 zellergumó
a körethez:
1,5–2 kg burgonya
1–2 evőkanál vaj

frissen őrölt fekete bors
1 evőkanál köménymag
a tálaláshoz:
lilahagyma-lekvár


A karajt megmossuk, szárazra töröljük. A bőrt pengéve 1x1 cm-es kockákra bevágjuk. A húst körbekenjük az olajjal, majd bedörzsöljük sóval, borssal, a köménnyel és a megpucolt, zúzott fokhagymával. Sütőtálba tesszük, mellé rakjuk a megtisztított, egészben hagyott vöröshagymát, aláöntjük a vizet. Előmelegített, 160–170 fokos sütőben 2 órát pároljuk, közben gyakran meglocsoljuk a levével, és időnként meg is fordítjuk.
Amíg készül, megtisztítjuk és hasábokra vágjuk a burgonyát. Hozzákeverjük az olvasztott vajat, ízesítjük sóval, borssal és köménnyel, tepsibe halmozzuk. A 2 óra elteltével a krumplit a sütő alsó, a húst a felső rácsára tesszük, és együtt sütjük további 2 órán át. Végül a húst meglocsoljuk a sörrel, mellé tesszük a megtisztított, kisujjnyi hasábokra vágott sárgarépát és zellert. 180 fokon a zöldségek puhulásáig sütjük, ekkorra a burgonya is elkészül (a sörrel már nem kell a karajt locsolgatni, így ropogós lesz a bőre). A húst a köményes burgonyával és lilahagyma-lekvárral tálaljuk.

Tipp: a karajt a mellette sült zöldségekkel is kínálhatjuk.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2018. decemberi számában.

Májhabos-fürjtojásos zsúrszendvics



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 4–6 személyre:
a májhabhoz:
4 0 0   g   c s i r k e m á j
1 3 0   g   v a j
1   v ö r ö s h a g y m a
s ó
f r i s s e n   ő r ö l t   f e k e t e   b o r s
ő r ö l t   s z e r e c s e n d i ó
2   e v ő k a n á l   t e j s z í n
továbbá:
8   s z e l e t   z s ú r k e n y é r
1 6   f ü r j t o j á s
r e t e k c s í r a
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A fürjtojást megfőzzük, megpucoljuk, félretesszük. A májat megtisztítjuk, falatnyi darabokra vágjuk. A vöröshagymát megpucoljuk, apróra kockázzuk, és 30 g felhevített vajon üvegesre dinszteljük. Rátesszük a májat, és kis lángon készre sütjük. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük, és hagyjuk teljesen kihűlni. A maradék vaj és a tejszín hozzáadásával botmixerrel pürésítjük, habosítjuk. Sima csövű habzsákból a kenyérszeletekre adagoljuk, és a felkarikázott főtt tojással, retekcsírával tálaljuk.


A recept a Bioháló támogatásával készült, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2018. novemberi számában.

Kukoricás tésztasaláta



Hozzávalók:
10 dkg hajdinapenne

1 nagy pohár (33 dkg) laktózmentes tejföl
15 dkg majonéz
frissen őrölt tarka bors
1 lila hagyma
15 dkg gépsonka
1 doboz (kb. 28 dkg) kukoricakonzerv
a tálaláshoz:
laktózmentes trappista sajt


A tésztát enyhén sós, forrásban lévő vízben kifőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük. A megpucolt hagymát apró kockákra, a sonkát gyufaszálnyi csíkokra vágjuk, a kukoricát leszűrjük.
A tejfölt elvegyítjük a majonézzel, ízesítjük sóval és borssal. Alaposan elkeverjük a hagymával, a sonkával és a kukoricával, végül beleforgatjuk a tésztát. Reszelt sajttal meghintve tálaljuk.


A recept a Wise Pasta támogatásával készült, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2019. szeptemberi számában.

Hájas pogácsa



Hozzávalók:
10 dkg vaj
3–4 dl tej
4 evőkanál cukor
1 kg liszt
50 dkg darált sertésháj
8 dkg friss élesztő
2 tojássárgája
1 csapott evőkanál só
4 evőkanál tejföl
a tetejére:
1 tojás


A vajat megolvasztjuk, hűlni hagyjuk. Kb. 1 dl tejet meglangyosítunk, feloldunk benne 1 evőkanál cukrot, belemorzsoljuk és felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet nagyobb kelesztőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a hájat, a vajat, a felfutott élesztőt, a tojássárgáját, a sót, a tejfölt, a maradék cukrot és tejet, és alaposan összedolgozzuk. A tál tetejét lezárva a tésztát kelni hagyjuk, ha megkelt, lenyomkodjuk. A műveletet még egyszer megismételjük, majd a megkelt tésztát lisztezett felületen finoman átgyúrjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, késsel berácsozzuk. Tetszőleges méretű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. A leeső tésztadarabokat újragyúrjuk, -nyújtjuk és -szaggatjuk. A pogácsák tetejét lekenjük az enyhén felvert tojással, és kelni hagyjuk. Előmelegített, 200 fokos sütőben aranyszínűre sütjük.


Lekváros és diós hájas táska



Hozzávalók:
70 dkg liszt + kevés a nyújtáshoz
40 dkg darált sertésháj
1 tojás
2 evőkanál tej
1 kávéskanál só
1 kávéskanál cukor
1 dl fehérbor
1 evőkanál ecet
kb. 2 dl szódavíz
a töltelékhez:
1 kis üveg szilvalekvár
20 dkg darált dió
15 dkg porcukor
2 tojásfehérje
a forgatáshoz:
porcukor


A hájat 10 dkg liszttel eldolgozzuk. A maradék lisztet a tojással, a tejjel, a sóval, a cukorral, a borral, az ecettel és a szódavízzel összegyúrjuk. 30 percen át tiszta konyharuhával letakarva pihentetjük, majd enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk. A lisztes háj 1/4-ét kézzel egyenletesen rákenjük, majd a tésztát gondolatban 3 részre osztva először az alsó részt felhajtjuk, ráhajtjuk a felső részt, majd jobbról és balról is hajtogatjuk. A pihentetést, nyújtást, kenést és hajtogatást még háromszor ismételjük. Az utolsó műveletet követően 1/2 órát pihentetjük.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, belekeverjük a porcukorral elvegyített diót.
A tésztát enyhén lisztezett felületen 4-5 mm vékonyra nyújtjuk. Nyílt lángon felforrósított késsel kb. 7x7 cm-es kockákra vágjuk, mindegyik közepére tölteléket – lekvárt vagy diót – teszünk, majd átlósan kettéhajtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt aranyszínűre sütjük. A sütőből kivéve, még melegen porcukorba forgatjuk. Kihűlve kínáljuk.


Gyümölcsös forralt bor



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók:
2 5 0   m l   v í z
5 0 0   m l   a n a n á s z l é
2 5 0   m l   n a r a n c s l é
k b .   1 0 0   g   a r a n y b a r n a   n á d c u k o r
1    c s o m a g   ( 2 0   g )   g y ü m ö l c s ö s f o r r a l t b o r - f ű s z e r k e v e r é k
2   b i o n a r a n c s
1   ü v e g   s z á r a z   v ö r ö s b o r   ( 7 5 0   m l )
a tálaláshoz:
c i t r o m -   é s / v a g y   n a r a n c s k a r i k a
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A narancs héját zöldséghámozóval vékonyan lehámozzuk. A vizet, az ananász- és narancslevet, a nádcukrot, a fűszerkeveréket és a narancshéjat felforraljuk, majd kis lángon kb. 15 percig főzzük. Hozzáöntjük a bort, és forrásig melegítjük. Leszűrjük, csészékbe adagoljuk, citrom- és/vagy narancskarikával díszítve tálaljuk.


Karácsonyi gyümölcssaláta kókuszpudinggal



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 4–5 adaghoz:
a pudinghoz:
1   e v ő k a n á l   e x t r a s z ű z   k ó k u s z l i s z t
1   e v ő k a n á l   t á p i ó k a k e m é n y í t ő
1   e v ő k a n á l   k ó k u s z v i r á g c u k o r
4 0 0   m l   k ó k u s z t e j s z í n
továbbá:
2   n a r a n c s
1   e v ő k a n á l   c i t r o m l é
1   e v ő k a n á l   m é z
1   e v ő k a n á l   k ó k u s z v i r á g c u k o r
1 / 2   v a n í l i a r ú d   k i k a p a r t   m a g j a i
2   b a n á n
1   g r á n á t a l m a
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A kókuszlisztet, a tápiókakeményítőt és a kókuszvirágcukrot lábasba szórjuk, kevés kókusztejszínnel kikeverjük, majd a többit is hozzáöntve, kis lángot az egészet pudinggá főzzük. A tűzről levéve hagyjuk kihűlni. Az egyik narancs levét kifacsarjuk, elvegyítjük a citromlével, a mézzel, a kókuszvirágcukorral és a vaníliával. A másik narancsot kifilézzük, a megpucolt banánt felkarikázzuk, a gránátalma magjait kikaparjuk. Pezsgőspoharakba rétegezzük a gyümölcsöt, az öntetet és a pudingot úgy, hogy a tetejére gránátalmamag kerüljön. Azonnal vagy jól behűtve tálaljuk.


Karácsonyi linzer



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók kb. 28 db-hoz:
a fűszeres tésztához:
1 1 0   g   v a j
5 5   g   p o r c u k o r
1   t o j á s s á r g á j a
1   t e á s k a n á l   v a n í l i a k i v o n a t
1   p i c i   c s i p e t   s ó
1   n a g y   c s i p e t   ő r ö l t   f a h é j
1   n a g y   c s i p e t   ő r ö l t   s z e g f ű s z e g
1 5 0   g   l i s z t
a világos tésztához:
1 1 0   g   v a j
5 5   g   p o r c u k o r
1   t o j á s s á r g á j a
1   t e á s k a n á l   v a n í l i a k i v o n a t
1   p i c i   c s i p e t   s ó
1 9 0   g   l i s z t
a töltéshez:
á f o n y a l e k v á r
a tálaláshoz:
p o r c u k o r
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A fűszeres tésztához a vajat vastag aljú lábasban felhevítjük, majd közepes lángon kb. 10 percig vagy addig forraljuk, amíg világosbarna nem lesz. A tűzről levéve másik lábasba öntjük, és szobahőmérsékleten hagyjuk visszadermedni. Kézi mixerrel kihabosítjuk a porcukorral, majd hozzádolgozzuk a tojássárgáját és a vaníliát. Összegyúrjuk a sóval, a fahéjjal, a szegfűszeggel összeforgatott liszttel, és folpakba csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük.
A világos tésztához a vajat és a porcukrot kézi mixerrel kihabosítjuk, majd hozzádolgozzuk a vaníliát és a tojássárgáját is. Összegyúrjuk a sóval összeforgatott liszttel, és folpakba csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük.
Lisztezett felületen kb. 1/2 cm vékonyra nyújtjuk a fűszeres tésztát, és hullámos szélű mintázóval kiszúrjuk. A leeső tésztadarabokat újragyúrjuk, -nyújtjuk és -szaggatjuk. A világos tésztával ugyanígy járunk el, annyi különbséggel, hogy a linzerek közepét apró karácsonyi motívumokkal kivágjuk. A tésztalapokat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük. Rácsra szedve hagyjuk kihűlni. 1–1 fűszeres és világos lapot összeragasztunk áfonyalekvárral, és porcukorral leheletfinoman meghintve tálaljuk.


Hóemberkeksz



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók kb. 24 db-hoz:
a tésztához:
1 5 0   g   p u h a   v a j
1 3 0   g   c u k o r
7 5   g   a r a n y b a r n a   n á d c u k o r
1   t o j á s
1   e v ő k a n á l   v a n í l i a k i v o n a t
2 5 0   g   l i s z t
5 0   g   c u k r o z a t l a n   k a k a ó p o r
1   c s i p e t   s ó
a mázhoz:
2 0 0   g   p o r c u k o r
3 – 5   e v ő k a n á l   t e j
a díszítéshez:
a s z a l t   s á r g a b a r a c k
a s z a l t   v ö r ö s   á f o n y a
s ö t é t   s z í n ű   c u k o r d r a z s é
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A vajat és a kétféle cukrot kézi mixerrel kihabosítjuk, majd hozzádolgozzuk a tojást és a vaníliakivonatot. A kakaóval és a sóval elvegyített liszttel gyúródeszkán egynemű tésztává gyúrjuk, folpakba csomagoljuk, és 1 órára hűtőbe tesszük. Enyhén lisztezett felületen 3–4 mm vékonyra nyújtjuk, és azonos számű, 6, 5 és 3,5 cm átmérőjű köröket szúrunk ki belőle. Mindet sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és előmelegített, 180 fokos sütőbe toljuk. A kisebb köröket kb. 6, a nagyobbakat kb. 12 perc alatt készre sütjük. Rácsra szedve hagyjuk mindet kihűlni.
Az aszalt sárgabarackból orrokat, az aszalt vörös áfonyából szájakat vágunk. A mázhoz a porcukrot és a kanalanként adagolt tejet kézi mixerrel sűrűn folyó mázzá keverjük. Belemártjuk a köröket, majd nagy-közepes-kicsi sorrendben egymásra rakjuk. Orrot, szájat, szemeket és gombokat rakosgatunk rájuk, és hagyjuk a mázat megdermedni.


Gesztenyepüré palacsintaágyon



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók:
a palacsintához:
1   t o j á s
1   p ú p o z o t t   e v ő k a n á l   p o r c u k o r
1   e v ő k a n á l   v a n í l i a k i v o n a t
1   c s i p e t   s ó
1 5 0   g   l i s z t
1   t e á s k a n á l   s z ó d a b i k a r b ó n a
2 5 0   m l   t e j
k e v é s   o l a j
a rakományhoz:
2 5 0   g   g e s z t e n y e m a s s z a
7 0 0 – 8 0 0   m l   t e j s z í n
1 – 2   e v ő k a n á l   v a n í l i á s   c u k o r
2   c s o m a g   ( 2 × 1 0   g )   h a b f i x á l ó
a díszítéshez:
c u k r o z a t l a n   k a k a ó p o r
é t c s o k o l á d é
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A tojást kihabosítjuk a porcukorral, hozzádolgozzuk a vaníliát és a sót. Beleforgatjuk a szódabikarbónával összeforgatott lisztet, végül a tej hozzáadásával palacsintatésztává keverjük. Nagy serpenyőben, kevés olajon szilikon palacsintasütőformában kisütjük a palacsintákat.
A gesztenyét burgonyanyomón áttörjük. A tejszínt a vaníliás cukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük, sima végű habzsákba töltjük. A gesztenyét kúp alakban a palacsintákra halmozzuk, minden kúpot körbeadagolunk tejszínhabbal. Kakaóporral és csokoládéreszelékkel meghintve tálaljuk.


Mandulás kifli



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók kb. 80 db-hoz:
a formához:
k e v é s   o l v a s z t o t t   v a j
a tésztához:
1 2 5   g   v a j
8 0   g   c u k o r
1   t e á s k a n á l   v a n í l i á s   c u k o r
1   t o j á s
1 3 0   g   l i s z t
4 0   g   f i n o m r a   d a r á l t   m a n d u l a
a forgatáshoz:
v a n í l i á s   p o r c u k o r
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝


Kiflisütő tepsi mélyedéseit kevés olvasztott vajjal kikenjük, majd a tepsit hűtőbe tesszük, így a tészta könnyebben kenhető lesz rajta.
Kapcsolódó kép
A vajat és a kétféle cukrot kihabosítjuk, hozzádolgozzuk a tojást, a lisztet és a mandulát. A masszát spatulával a sütőlap mélyedéseibe töltjük. Előmelegített, 170 fokos sütőben kb. 12 perc alatt aranyszínűre sütjük a kifliket. Kicsit hűlni hagyjuk, majd kifordítjuk a formából, és mindet vaníliás porcukorba forgatjuk. Miután teljesen kihűlt, tálaljuk.


Tiramisutrifle



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók:
4   f r i s s   t o j á s
4 0 – 5 0   g   v a n í l i á s   c u k o r
2 5 0   g   t ú r ó
2 5 0   g   m a s c a r p o n e
2 5 0   m l   t e j s z í n
6 – 7   a d a g   f o r r ó ,   e n y h é n   é d e s í t e t t   k á v é
4   e v ő k a n á l   m a n d u l a l i k ő r
k b .   3 0 0   g   b a b a p i s k ó t a
c u k r o z a t l a n   k a k a ó p o r
a tetejére:
k b .   5 0   g   m i n i   p i s k ó t a t a l l é r
c u k r o z a t l a n   k a k a ó p o r
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A tojásfehérjét és a tejszínt külön-külön kemény habbá verjük. A tojássárgáját kihabosítjuk a vaníliás cukorral, belekeverjük az áttört túrót és a mascarponét, végül óvatosan beleforgatjuk a kétféle habot. A mandulalikőrt a kávéba vegyítjük. A babapiskótát a kávéba mártjuk, kirakjuk vele egy talpas üvegtál alját. Krémet simítunk rá, meghintjük kakaóval. A rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalók el nem fogynak, a tetejére krém kerüljön. Kirakjuk a mini piskótatallérral, és néhány órára vagy 1 éjszakára hűtőbe tesszük. A tetejét kakaóporral meghintve tálaljuk. (Mandulalikőr hiányában készíthetjük vodkával és mandulaaromával, a tetejét pedig mini piskótatallér helyett enyhén édesített tejszínhabrózsákkal is díszíthetjük.)


Tejfölmázas túrópite



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 23 cm-es pitéhez:
az alaphoz:
2 5 0   g   m e n t e s   k e k s z
1   k á v é s k a n á l   m é z e s s ü t e m é n y - f ű s z e r k e v e r é k
1 0 0   g   l a k t ó z m e n t e s   v a j
a töltelékhez:
4   t o j á s
1   ( b i o ) c i t r o m
5 0 0   g   l a k t ó z m e n t e s   t ú r ó
a mázhoz:
1   n a g y   p o h á r   ( 3 3 0   g )   l a k t ó z m e n t e s   t e j f ö l
1   e v ő k a n á l   v a n í l i á s   c u k o r
a tálaláshoz:
i d é n y g y ü m ö l c s
m e n t a -   v a g y   c i t r o m f ű l e v é l
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A kekszet késes aprítóval ledaráljuk, összekeverjük az olvasztott, kissé kihűtött vajjal és a fűszerkeverékkel. A piteformába halmozzuk, egyenletesre simítjuk, hűtőbe tesszük. A tojást krémesre habosítjuk a vaníliás cukorral. Hozzákeverjük a citrom reszelt héját és 1 evőkanálnyi kifacsart levét, valamint az áttört túrót. Az alapra öntjük, elegyengetjük, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 45 percig sütjük. Közben a tejfölt elvegyítjük a vaníliás cukorral, a pitére simítjuk, és további 10 perc alatt az egészet készre sütjük. Miután kihűlt, néhány órára vagy 1 éjszakára hűtőbe tesszük. A tetejét idénygyümölccsel és mentával díszítve, szeletekre vágva kínáljuk.


Gesztenyebonbon



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók kb. 65 db-hoz:
2 5 0   g   f a g y a s z t o t t   g e s z t e n y e m a s s z a
1   c s o m a g   ( 2 0   g )   z s e l a t i n p o r
1 5   g   k ó k u s z v i r á g c u k o r
1 0 0   m l   k ó k u s z v í z
3 0   g   s z i l á r d   k ó k u s z z s í r
2 0 0   m l   k ó k u s z t e j s z í n
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A gesztenyét hagyjuk felengedni, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A zselatint lábasba szórjuk, elkeverjük a kókuszvirágcukorral. Hozzáadjuk a kókuszvizet, a kókuszolajat, a kókusztejszínt, és kevergetve, kis lángon forróra melegítjük. Kézi mixerrel a gesztenyéhez dolgozzuk, majd tésztaadagolóval vagy kanállal a szilikon bonbonforma mélyedéseibe adagoljuk. Miután szoba-hőmérsékletűre hűlt, 1 éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap kifordítjuk a formából, és tálaljuk.


Mézes müzligolyó



Hozzávalók kb. 50 db-hoz:
5 dkg mazsola
15 dkg sárgabaracklekvár
1 dl laktózmentes tej
3 dkg laktózmentes vaj
25 dkg apró szemű, gluténmentes zabpehely
1,5 dkg cukrozatlan kakaópor
8 dkg méz
a forgatáshoz:
kókuszreszelék
mentes tortadara


A mazsolát és a lekvárt késes aprítóval ledaráljuk. A tejet a vajjal felforraljuk, a zabpehely, a kakaó és a méz elegyére öntjük. Hozzáadjuk a mazsolás lekvárt, és az egészet egyneművé dolgozzuk. A masszából nedves kézzel diónyi golyókat formálunk, tetszés szerint kókuszreszelékbe vagy tortadarába forgatjuk, de ezt akár el is hagyhatjuk. Jól lehűtve tálaljuk.


Szalvétahajtogatás – lótuszvirág



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók személyenként:
1   d b   4 0 × 4 0   c m - e s   t e x t i l -   v a g y   p a p í r s z a l v é t a
1   d b   ( ö n t a p a d ó s )   k ö z é p d í s z
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A szalvétát színével lefelé magunk elé terítjük, a 4 sarkát behajtjuk középre. Ugyanezen az oldalon megismételjük a műveletet. A szalvétát megfordítjuk, és a 4 sarkot ismét pontosan középre hajtjuk. 


Alulról a csúcsokat óvatosan kihúzzuk, szépen igazgatva és kialakítva a virágszirmokat. Végül a közepét tetszőlegesen díszítjük/rögzítjük.


Amarénameggyes-diós golyó



Hozzávalók kb. 33 db-hoz:
20 dkg dió
10 dkg amarénameggy (a levével együtt)
3–5 dkg porcukor
1,5 dkg cukrozatlan kakaópor
1 evőkanál mandulalikőr
a forgatáshoz:
porcukor
cukrozatlan kakaópor


A diót késes aprítóval ledaráljuk. Nagy részét tálba öntjük, a maradékot a meggyel együtt tovább aprítjuk. A darált dióhoz öntjük, hozzáadjuk az átszitált porcukrot és kakaót, valamint a likőrt, és egyneművé dolgozzuk. Nedves kézzel apró, kb. 10 g-os golyókat formázunk belőle, majd mindet porcukor és kakaó elegyébe forgatjuk. Bonbonkapszlikban, jól lehűtve kínáljuk.


Kapros-újhagymás sonkatekercs



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 10 db-hoz:
2   ú j h a g y m a
1 / 2   c s o k o r   k a p o r
1 0 0   g   t e j s z í n e s   ö m l e s z t e t t   s a j t
1   p ú p o z o t t   e v ő k a n á l   m a j o n é z
1 0   s z e l e t   g é p s o n k a
p ó r é h a g y m a c s í r a
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

Az újhagymát és a kaprot késes aprítóval felaprítjuk. Hozzáadjuk a sajtot, a majonézt, és addig járatjuk tovább a gépet, amíg egynemű krémet nem kapunk. Teáskanálnyi adagokat a sonkaszeletekre kenünk, mindet feltekerjük. A két végükbe póréhagymacsírát halmozunk, és a tekercseket tálcára sorakoztatva tálaljuk.


Málnás zabgolyó



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók kb. 33 db-hoz:
2 0 0   g   m á l n a
1 3 0   g   g l u t é n m e n t e s   z a b p e h e l y
2   e v ő k a n á l   k ó k u s z v i r á g c u k o r
2   e v ő k a n á l   c u k r o z a t l a n   k a k a ó p o r
2   e v ő k a n á l   m á l n a l i k ő r   ( e l h a g y h a t ó )
2   e v ő k a n á l   f o l y é k o n y   k ó k u s z o l a j
7 0   g   k ó k u s z r e s z e l é k
1 0 0   m l   k ó k u s z t e j s z í n
a forgatáshoz:
c u k r o z a t l a n   k a k a ó p o r
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A málnát késes aprítóval pépesítjük, majd szűrőbe öntjük, alaposan lecsepegtetjük, kanállal a lehető legtöbb gyümölcspépet passzírozunk ki belőle. A zabpelyhet is ledaráljuk, és a többi alapanyaggal együtt a málnapéphez adjuk. Összedolgozzuk, és nedves kézzel kb. 15 g-os golyókat gömbölyítünk a masszából. Mindet kakaóba forgatjuk, és néhány órára hűtőbe tesszük.


Pückler herceg túrókrémje



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 4 személyre:
5 0 0   g   l a k t ó z m e n t e s   t ú r ó
2 5 0   m l   l a k t ó z m e n t e s   t e j
1   c s i p e t   s ó
1 0 0   m l   v í z
1   c s o m a g   ( 2 0   g )   z s e l a t i n p o r
továbbá:
6   e v ő k a n á l   f e k e t e r i b i s z k e - n e k t á r
3   e v ő k a n á l   c i t r o m l é
4 0   g   c u k o r m e n t e s   c s o k o l á d é s   m o g y o r ó k r é m
3   c s a p o t t   k á v é s k a n á l   1 : 4   n é g y s z e r e s   e r ő s s é g ű   é d e s í t ő s z e r
a tálaláshoz:
2 0 0   m l   l a k t ó z m e n t e s   f ő z ő t e j s z í n
1 / 2   k á v é s k a n á l   1 : 4   n é g y s z e r e s   e r ő s s é g ű   é d e s í t ő s z e r
1   c s o m a g   ( 1 0   g )   h a b f i x á l ó
m e n t a l e v é l
i d é n y g y ü m ö l c s
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A túrót a tejjel és a sóval habosra keverjük. A zselatint elkeverjük a vízben, oldódásig melegítjük, majd hőkiegyenlítéses módszerrel a túrókrémbe vegyítjük. 3 egyforma részre osztjuk. Az első adagot ízesítjük a nektárral és az édesítő 1/3-ával. A poharakba adagoljuk, és hűtőbe tesszük dermedni. Közben a második részhez keverjük a citromlevet és az édesítő 1/3-át, a maradék túrót pedig a mogyorókrémmel és a megmaradt édesítővel dolgozzuk össze. Miután a nektáros túrókrém megdermedt, óvatosan rákanalazzuk a citromos krémet, ismét hűtőbe tesszük. A dermedés után ráhalmozzuk a mogyorókrémes túrót, és pár óráig hűtőben dermesztjük. A tejszínt az édesítővel és a habfixálóval lágy krémmé habosítjuk. A rétegezett desszertet a tejszínnel, mentával és idénygyümölccsel díszítve tálaljuk.


Aszaltszilvás-almás csirkemell



Hozzávalók 6 személyre:
1 kg csirkemellfilé
sültcsirke-fűszerkeverék
1 dl olaj
20 dkg puha, magozott aszalt szilva
kb. 5 dl száraz vörösbor
4–5 alma
őrölt fahéj
a tálaláshoz:
burgonyapüré


A húst megtisztítjuk, majd lapjában 3-4 szeletre vágjuk. Jól záródó dobozba rakjuk, ízesítjük a fűszerkeverékkel, ráöntjük az olajat, és alaposan összeforgatjuk. Lezárva 1 éjszakára hűtőbe tesszük. A szilvát a vörösborban 1 éjszakán át áztatjuk.
Másnap a csirkemellet sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. A szilvát leszűrjük, és minden gyümölcsszemet sima felületű klopfolóval vagy széles pengéjű késsel vékonyra lapítunk. A húsra rakosgatjuk. Az almát meghámozzuk, csumáját eltávolítjuk, a gyümölcsöt vékony cikkekre vágva a szilvára sorakoztatjuk, és meghintjük fahéjjal. A tepsi alufóliával letakarva előmelegített, 200 fokos sütőbe tesszük. 30 perc elteltével a fóliát eltávolítjuk, és az ételt újabb 30 perc alatt készre sütjük. Burgonyapürével tálaljuk.