Kekszes szelet



Hozzávalók:
a tésztához:
5 tojás
15 dkg cukor
13 dkg liszt
2 dkg cukrozatlan kakaópor
3 evőkanál olaj
a krémhez:
9 dl narancslé (100%-os)
3 csomag (3x4 dkg) vaníliaízű pudingpor
5-6 evőkanál cukor
bionarancs reszelt héja
a tetejére:
4 dl tejszín
2 evőkanál vaníliás cukor
1 csomag (1 dkg) habfixáló
2 csomag vajas keksz


A tészta sütése előtt egy kb. 25x35 cm-es tepsit sütőpapírral bélelünk, és előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A tésztához a tojást nagyon habosra, szinte krémesre keverjük a cukorral. Hozzáadjuk az olajat, és még mindig kézi mixerrel keverjük néhány percig. Ezután hozzászitáljuk és óvatosan beleforgatjuk a lisztet és a kakaót. A sütőpapírral bélelt tepsibe önjük, óvatosan eligazgatjuk, majd kb. 20 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve hűlni hagyjuk, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt, és visszatesszük a tepsibe. Amíg a tészta hűlt, elkészítjük a krémet: összekeverjük a pudingport a cukorral, majd kevés narancslével, végül fokozatosan hozzáadjuk az összes narancslevet, vigyázva, hogy ne legyen csomós. Melegíteni kezdjük, majd a szokásos módon pudingot főzünk belőle. Amikor elkészült, elzárjuk alatta a lángot, és belekeverjük a reszelt narancshéjat. Hűlni hagyjuk, közben többször megkeverjük. Amikor már csak meleg, a tésztára öntjük, és szépen elegyengetjük a tetején. Végül a tejszínből habot verünk, a vége felé hozzádolgozzuk a vaníliás cukrot és a habfixálót is. A tejszínhabbal bevonjuk a pudingos tésztát, a tetejét pedig vajas keksszel rakjuk ki, 1-2 mm távolságot hagyva a kekszlapok között, mivel puhulás közben picit meg is duzzadnak-dagadnak. 1 éjszakára hűtőbe tesszük, másnap a kekszek mentén szeleteljük.



Fokhagymás hús



Hozzávalók:
2 kg sertéstarja
1 fej fokhagyma
frissen őrölt fekete bors
morzsolt majoránna
kevés olaj vagy sertészsír


A tarját felszeleteljük, minden szeletet sózunk és borsozunk, majd tálcára rakjuk. Megtisztítjuk a fokhagymát, gerezdekre szedjük. Nagyobb, tűzálló lábast alaposan kikenünk olajjal. A húst a lábasba rétegezzük, minden réteget fűszerezünk morzsolt majoránnával és zúzott fokhagymával. Kevés vizet öntünk alá – elég, ha kb. félig lepi el a húsokat –, majd lefedve a 200-210 fokra előmelegített sütőbe tesszük a lábast. 1,5 óra elteltével a lábasról levesszük a fedőt, visszatesszük a sütőbe, és hagyjuk, hogy kis színt kapjon a hús, kicsit megpiruljon. Ezt a műveletet úgy is végezhetjük – különösen, ha ilyen nagy mennyiségű hússal dolgozunk –, hogy nagy tepsire rakjuk ki a szeleteket, és így pirítjuk készre őket. Amikor a hússzeletek szép pirosra sültek, kivesszük a sütőből, és tetszőleges körettel tálaljuk.


Kapros sajtleves



Hozzávalók 6-8 személyre:
10 dkg laktózmentes vaj
3–4 evőkanál liszt
1 l laktózmentes tej (2,8%-os)
1 l húsleves

frissen őrölt fekete bors
1 csokor friss vagy 1 evőkanál szárított kapor
30 dkg laktózmentes trappista sajt
a tálaláshoz:
pirított szalonnakocka
aprított metélőhagyma


A vajat felhevítjük, pár perc alatt zsemleszínűre pirítjuk rajta a lisztet. Felöntjük a tejjel és a levessel, felforraljuk. Ízesítjük sóval, borssal és aprított kaporral – a sóval óvatosan bánjunk, mivel a húsleves és a sajt is sós. Felolvasztjuk benne a sajtot, és kis lángon pár percig még rotyogtatjuk. Pirított szalonnakockával és aprított metélőhagymával meghintve azonnal tálaljuk.


A receptet a Mizo támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2017. márciusi számában.

Túrós zserbó



Hozzávalók:
a kakaós tésztához:
30 dkg liszt
16 dkg cukor
8 dkg vaj
1,5 dkg cukrozatlan kakaópor
1 kávéskanál szódabikarbóna
2–3 evőkanál tejföl
a világos tésztához:
15 dkg liszt
8 dkg cukor
4 dkg vaj
1/2 kávéskanál szódabikarbóna
1–2 evőkanál tejföl
a töltelékhez:
75 dkg túró
10 dkg vaj
3 evőkanál cukor
2 tojás
reszelt citromhéj
sárgabaracklekvár
a tetejére:
20 dkg csokoládépasztilla
kevés fehér csokoládé (elhagyható)
2 evőkanál olaj


A töltelékhez kikeverjük a vajat a cukorral, hozzáadjuk a tojást, a citromhéjat és az áttört túrót. 24x35 cm-es tepsit sütőpapírral bélelünk. Összeállítjuk a világos lap hozzávalóiból a tésztát, összegyúrjuk, kinyújtjuk a tepsi nagyságára, és beletesszük. Megkenjük sárgabaracklekvárral. A kakaós lap hozzávalóit szintén összegyúrjuk, kettévesszük, mindkét tésztacipóból lapot nyújtunk, az egyiket rátesszük a lekváros lapra. Erre kerül a töltelék, amit a másik kinyújtott barna lappal fedünk be. Előmelegített, 200 fokos sütőben 45-50 perc alatt megsütjük. Vízgőz fölött az olajjal megolvasztjuk a csokoládét, és rákenjük a kihűlt süteményre. Olvasztott fehér csokoládéval tovább díszíthetjük.



Csirkemájas zsemlefelfújt



Hozzávalók:
6 szikkadt zsemle
5 dl tej
4 csirkemáj (szív nélkül)
1 közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kis csokor petrezselyemzöld aprítva
2 evőkanál olaj
frissen őrölt fekete bors
ételízesítő por
morzsolt majoránna
2 evőkanál vaj
3 tojás


A zsemlét falatnyi darabokra tépkedjük, nagyobb tálba tesszük. Ráöntjük a felforralt tejet, és alaposan összekeverjük, átforgatjuk, de vigyázunk, hogy ne nagyon törjük össze a zsemlét. A megtisztított csirkemájat 1x1 cm-es darabokra vágjuk. A kétféle hagymát megtisztítjuk, a vöröshagymát apróra vágjuk. A felforrósított olajon megpirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a májat, és együtt sütjük tovább. Ízesítjük a zúzott fokhagymával, sóval és borssal, majd 4-5 percig tovább pároljuk, végül hagyjuk kihűlni. 1,2-1,3 l-es, egyenes falú gyümölcskenyérformát vajjal vastagon kikenünk. Fontos, hogy vastagon kenjük ki, mert különben beleragad a felfújt, és nem tudjuk szépen kiborítani a formából. A kihűlt zsemlét összedolgozzuk a májjal, a tojással, ételízesítővel, a petrezselyemzölddel, ízesítjük majoránnával, sóval, borssal. Kisebb adagokban a formába szedjük, minden egyes adagot szépen elsimítva, hogy a massza egyenletesen töltse ki a formát, ne maradjon közte levegő. A maradék vajat kis darabkákban a tetejére vagdossuk, majd előmelegített, 200 fokos sütő középső rácsán 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük. A sütőből kivéve kb. 15 percig pihenni hagyjuk a formában (ezalatt kissé összeesik, de nem baj, ilyen a természete). Késsel finoman körbevágjuk a forma mentén, majd méretének megfelelő, hosszúkás tálcára borítjuk. 


Oregánós-sajtos rúd



Hozzávalók:
a tésztához:
40 dkg liszt
2 teáskanál só
10 dkg trappista sajt
2 csapott evőkanál morzsolt oregánó
2 csipet frissen őrölt bors
20 dkg jéghideg vaj
2 tojássárgája
8 evőkanál jéghideg víz
a tetejére:
tojásfehérje
szezámmag vagy egyéb magvak 
trappista sajt (elhagyható)


A tálas mixer edényébe szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, a borsot, az oregánót, a reszelt sajtot, és kis darabkákra belevagdaljuk a vajat. A dagasztóspirállal keverni kezdjük, először alacsony fokozaton, majd szépen fokozatosan felvesszük a legmagasabb fokozatra, és vizes homok állagúra keverjük a hozzávalókat. A gépet hagyva tovább dolgozni a tésztához adjuk a tojássárgáját és a vizet, majd pár perc alatt szinte kész tésztává állítjuk össze. Lisztezett deszkára borítjuk, összegyúrjuk, cipóvá formáljuk, majd kb. 1/2 cm vékonyra nyújtjuk. A tetejét lekenjük az enyhén felvert tojásfehérjével, meghintjük szezámmaggal, és derelyemetsző segítségével tetszőleges rudakra szabjuk. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.



After eight torta



Hozzávalók:
a tésztához:
1 csomag (21,5 dkg) zabkeksz
10 dkg olvasztott vaj
a joghurtos krémhez:
40 dkg natúr joghurt
20 dkg tejföl
2 dkg zselatinpor
15 dkg cukor
1,5 citrom kifacsart leve
1 biocitrom reszelt héja
10 db after eight csokoládélap
4,5 dl tejszín
a díszítéshez:
2,5 dl tejszín
pár csepp citromlé
citrom- és limehéj, -karika


A joghurtot, a tejfölt, a cukrot, a zselatint, a citromlevet és -héjat nagy lábasba mérjük, és felmelegítjük annyira, hogy a zselatin feloldódjon benne. (Felforralni nem kell!) Amíg a joghurtos krém hűl, elkészítjük a tésztát: ehhez a kapcsos tortaforma gyűrűjét (az alja nem kell) tortatálra tesszük. A kekszet aprítógéppel finomra morzsoljuk, és összekeverjük az olvasztott, de nem forró vajjal. A masszával egyenletesen kibéleljük a tortaforma alját, kanállal szép simára egyengetjük. A tejszínt kemény habbá verjük, és a kihűlt joghurtos krémhez forgatjuk. Végül apróra vagdaljuk a csokoládét, a krémbe forgatjuk, és az egészet a kekszes alapra öntjük. Elsimítjuk a tetejét, és 1 éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap reggel óvatosan (előtte késsel körbevágva) eltávolítjuk a tortáról a karimát. A tejszínt pár csepp citromlével kemény habbá verjük, és vékonyan bevonjuk vele a torta oldalát és a tetejét. Ezután habfésűvel a torta oldalát és a tetejét is szépen bevonalazzuk. A maradék tejszínhabot habzsákba szedjük, és díszítjük a torta tetejét. Végül az egészet reszelt citrom- és limehéjjal, valamint citrom- és limekarika-cikkekkel díszítjük.